2021. március 5., 20:20

Gyógyítsd magad, hogy ne kerülj kórházba!?

Szlovákiában hetek óta rekordszámú a koronavírussal kórházban kezeltek száma. Ezen az egészségügyi tárca és a kormány azzal próbál változtatni, hogy nagyobb figyelmet szentel az öngyógyításnak és az intenzívebb orvos-beteg kapcsolatnak. Vagyis, hogy a háziorvos legyen az, aki célzott kezeléssel megpróbálja kivédeni betegénél a komplikációk, a veszélyes tüdőgyulladás kialakulását. Nyilván nem véletlenül, hiszen a kórházba bekerülő betegek legtöbbje már olyan rossz állapotban van, hogy nagyjából egyharmadukat meg sem tudják menteni.

201802101111210.INFLUENZA_1-2_(2).jpg

Akit tehát pozitívra tesztelnek és a covid tüneteit észleli magán, az el is kezdheti saját maga gyógyítását. A nagy adag D- és C-vitaminbevitel már alapnak számít.

Ám az egészségügyi minisztérium által kiadott útmutató szerint hasznos, ha a családok beszereznek pulzoximétert is (a legolcsóbbak 9-10 euró körüli árban már kaphatók), s legyen kéznél vérnyomásmérő és lázmérő is.

A tárca gyógyszereket is ajánl az otthoni kúrához és leírja, melyik az az állapot, amikor orvosi segítséget vagy már egyenesen mentőt kell kérni.

A legfontosabb szabály, hogy otthon kell maradni.

Naponta kétszer ajánlott a láz, a vérnyomás, a pulzus mérése és emellett kétszer-háromszor az oximéterrel ellenőrizni kell a szaturációt is. Minderről feljegyzéseket is kellene készíteni, hogy szükség esetén tájékoztatni tudják az orvost vagy a mentőst.

Egészségi állapotáról a beteg rendszeresen tájékoztassa családtagjait, rokonait. Javallott a szobát, a lakást sűrűn kiszellőztetni. S azt sem árt felírni, milyen gyógyszereket használt.

A tárca ajánlásai közt szerepel a könnyű, gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálék, a bőséges folyadékfogyasztás és a sok pihenés. Az eldugult orra és torokfájásra recept nélkül kapható cseppeket és szopogatós tablettákat ajánlanak. A lázat a patikákban vény nélkül kapható szerekkel lehet csillapítani, ott adnak gyógyszert a köhögésre is.

A betegnek értesítenie kell háziorvosát arról, hogy pozitív lett a teszteredménye és akkor is, ha a láza több mint három napon át 38 fok fölé szökött, mellkasi fájdalmai vannak, köhög, romlik a légzése, kevesebb folyadékot iszik, csökken a vizelet mennyisége.

Mentőt akkor kell hívni, ha a légszomj lép fel és a beteg a szokásos tevékenységek, lakáson belüli mozgás, beszéd, telefonálás közben is nehezen kap levegőt. Orvosi segítségre van szükség akkor is, ha valaki nyomást érez a mellkasán, vért köhög fel, sápadt, a szája elkékül.

Orvosi segítségre van szükség, ha az oximéter ismételten 92 százalék alatti értéket mér, vagy ha a beteget ájulás környékezi, zavart, esetleg elveszíti az eszméletét.

A karantén letelte után a minisztérium útmutatója szerint kapcsolatba kell lépni a háziorvossal, beszámolva neki arról, mely tünetek állnak még fent. Az orvos dönti el, milyen lesz a lábadozás.

És ez az, ami a jövőben még sok fejtörést fog okozni.

A post covid állapot ugyanis a fertőzöttek egy részénél, akik súlyosabb állapotba kerültek, hosszabb rehabilitációt igényel. Sokan még hetekkel, hónapokkal a betegség legyőzése után is rossz állapotban vannak, rengeteg tünettel, például gyengeséggel, légzési gondokkal és akár még depresszióval is küszködhetnek.

Egyre többen vannak, akiknek a szaglásuk és az ízérzékelésük sokáig nem tér vissza. A lélegeztetőgépről lekerült betegek utókezelése pedig még ennél is hosszadalmasabb. Szóval kihívásokból még lesz éppen elég akkor is, ha végre csökkenni kezd a kórházban ápoltak száma.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!