Gyengén teljesítenek a nemzetközi tesztelések során a szlovákiai diákok

hirek.sk 2017. december 28., 12:35
POZSONY. Lemaradnak a nemzetközi tesztelések során a szlovákiai diákok – derült ki például a PISA-tesztből, amelyben a 15 éves szlovákiai tanulók átlagon aluli teljesítményeket értek el. A csapatfeladatok során csupán 463 pontot kaptak.

Szlovákiához hasonló eredményt ért el Izrael, Görögország és Chile, rosszabb teljesítményt nyújtott Mexikó és Törökország. A 2015-ös PISA-teszt során Szlovákiában már nem csak a diákok olvasási és matematikai tudását, valamint a természettudományos és pénzügyi műveltségét vizsgálták, hanem idén először a csapatfeladatok végzését is értékelték. A tesztelés során azt mérték fel, hogy az egyén milyen szinten és hogyan képes együttműködni más csapattagokkal egy-egy konkrét probléma megoldása során. Miután összevetették az eredményeket a 2012-es évi teszttel, kiderült, hogy a szlovákiai tanulók teljesítménye 25 ponttal csökkent.

„Tény, hogy Szlovákiát folyamatosan azon országok közé sorolják, ahol a szociális-gazdasági háttér az átlagosnál jobban befolyásolja a tanulói teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy az oktatásügyünk elégtelenül karolja fel a hátrányos szociális közegből származó diákokat, akik az iskolai vagy az otthoni elégtelen szülői támogatás miatt lemaradnak társaiktól. Ráadásul ezen tanulók iskolai népességbeli aránya idővel mérsékelten emelkedik” – mondta Martina Lubyová oktatási miniszter.

A tárcavezető hozzátette, azt is fontos tényezőnek tartja, hogy romlott a tanulók belső motivációja és önbizalma. Például csökkent a természettudományok iránt érdeklődő, azokhoz pozitívan viszonyuló szlovákiai tanulók aránya. Ugyancsak csökkent a belső motivációjuk, amely azt is tükrözi, hogy a tanulók milyen mértékben foglalkoznak a természettudományokkal, mert azok iránt érdeklődnek, illetve azok boldogítják őket.

A nemzetközi PISA-tesztet háromévente végzik, a 15 éves tanulók matematikai és természettudományos tudását, valamint szövegértését tesztelik. Szlovákia 2003 óta csatlakozik a teszteléshez, amelyben világviszonylatban összesen 72 ország és hozzávetőleg 540 ezer diák vesz részt. Legutóbb 292 hazai iskola – melyek között voltak szakiskolák és gimnáziumok egyaránt – 6 350 tanulója csatlakozott.

Forrás: Topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS