Gyakran puffad? Kerülje ezeket az ételeket!

ma7 2019. november 08., 13:11

A puffadás rendkívül kellemetlen tünet, melyet a bélben felhalmozódó gázok okoznak. Nagyon gyakori, nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet. Sokszor áll valamilyen komolyabb, krónikus vagy akut betegség a hátterében, de rengeteget számít a kialakulásában az étrendünk is.

Fotó: Pixabay

A gázok jelenléte a bélrendszerben tulajdonképpen normális folyamatnak tekinthető: az emésztés során bizonyos összetevőket a beleinkben lévő baktériumok dolgoznak fel, ennek a "melléktermékei" a gázok, melyek (böfögés vagy szellentés formájában) rendszeresen távoznak a testünkből. Ezek a gázok azonban felgyűlhetnek, ez okozza a puffadást.

Régóta ismert tény, hogy bizonyos ételek fogyasztása puffadást okoz, érdemes azonban figyelembe venni, hogy mindenkinél más okozhat problémákat. 

Ezek az ételek okozhatnak puffadást

A zöldségek közül gyakran okoz problémát a kelkáposzta, a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol (vagyis a keresztesvirágzatúak), melyek rostokban gazdagok, illetve egy raffinóz nevű összetevőt is tartalmaznak, melyet nehezebben emésztünk meg. Puffadást okozhatnak a hüvelyesek is, a bab-, a lencse- és borsófélék, valamint a szójababból készült ételek, méghozzá a bennük megtalálható rostok miatt.

A fruktánokat (pl. inulint) tartalmazó élelmiszereket is ajánlott kerülni abban az esetben, ha puffadásra hajlamosak vagyunk. Ezeket a rostokat az emberek egy része nem vagy nehezebben emészti meg, és a puffadás, fokozott gázképződés mellett hasi görcsöket, hasmenést és székrekedést okozhatnak. A fruktánokat megtalálhatjuk többek között az articsókában, a csicsókában, a hagymafélékben és a fokhagymában, a spárgában, sőt a búzában és az ebből készült ételekben is.

A puffadás gyakran az élelmiszerallergia, az ételérzékenység egyik jellegzetes tünete.

Ha valaki kellemetlen hasi feszülést, fokozott gázképződést, esetleg hasfájást, görcsöket is tapasztal például a tejtermékek fogyasztása után, az laktózintoleranciára is utalhat. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az érintettek szervezetében hiányoznak azok az enzimek, melyek a laktóz, vagyis a tejcukor megemésztéséhez szükségesek.

A laktózt tartalmazó tejtermékek mellett gondot okozhatnak a gyümölcsök is, részben fruktóztartalmuk, részben pedig magasabb rosttartalmuk miatt.

A problémát okozó gyümölcsök között találhatjuk például az almát, a körtét, a barackféléket vagy a szilvát, ezért ha hajlamosak vagyunk a puffadásra, akkor érdemes ezekkel óvatosabbnak lenni.

Ha nem tud lemondani a finom falatokról...

A puffadásos tüneteket természetesen gyógyszerekkel is lehet csökkenteni, ám a legtöbb embernél nincs szükség erre a megoldásra. Azonban, ha valakinél a puffadás visszatérő panasz, esetleg komoly kellemetlenségeket okoz vagy más, fájdalmas tünetekkel is együtt jár, akkor érdemes részt venni egy alapos kivizsgáláson, ahol megállapíthatják például az ételérzékenységet.

Fontos megjegyezni, hogy sokkal ritkábban jelentkeznek a puffadásos tünetek azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak rostban gazdag ételeket, mint azoknál akik csak alkalomszerűen lakmároznak be a bablevesből, lencsefőzelékből. A rendszeres rostfogyasztással ugyanis "megedzhetjük" a bélrendszerünket, így nem fog olyan érzékenyen reagálni a nehezebben emészthető ételekre.
0 HOZZÁSZÓLÁS