Greta Thunberg az Év embere

2019. december 12., 08:36
ma7 | MTI

A 16 éves svéd klímaaktivistát választotta az Év emberének a Time magazin.

greta-thunberg-arcai.jpg
Fotó: Archívum

Az amerikai magazin döntését Thunberg tavaly óta kifejtett kampányával indokolta. A fiatal lány 2018 augusztusában kezdett sztrájkot a svéd parlament lépcsőjén az éghajlatváltozás elleni fellépést követelve.

"Az azóta eltelt 16 hónap alatt államfők előtt mondott beszédet az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán, találkozott a pápával, és 4 millió embert ösztönzött arra, hogy csatlakozzon a 2019. szeptember 20-i világméretű klímasztrájkhoz, amely a történelem legnagyobb éghajlatváltozás elleni tüntetése volt" - közölte honlapján a magazin.

"Margaret Atwood (kanadai írónő) Jeanne d'Arc-hoz hasonlította. A klímasztrájk kifejezést, Thunberg úttörő ötletét a Collins szótár szerkesztői az év szavának nyilvánították".

A fiatal aktivista, aki jelenleg Madridban tartózkodik az ENSZ klímaértekezletén, a múlt héten kijelentette, hogy a politikusok hallják a klímasztrájkolók hangját, de nem még mindig nem cselekszenek. Az ismert környezetvédő, Al Gore volt amerikai alelnök "briliáns választásnak" nevezte a magazin döntését.

"Greta testesíti meg annak a fiatal aktivista mozgalomnak az erkölcsi tekintélyét, amely azt követeli, hogy azonnal oldjuk meg a klímaválságot. Ihletet jelent számomra és az emberek számára világszerte" - mondta a volt alelnök.

A 16 éve svéd lány a legfiatalabb, aki az 1927 óta adományozott kitüntetésben részesült.

Az Év Embere címre jelölték még idén mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház demokrata párti házelnökét, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt is.

2018-ban az az év októberében országa isztambuli konzulátusán meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak ítélték posztumusz a díjat, több más újságíróval megosztva, 2017-ben pedig a szexuális erőszakot kísérő csendet megtörő #MeToo mozgalom megalapítói részesültek a kitüntetésben.

Kövesse facebook oldalunkat is!