cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 22., 21:19

Görögország megemelt idegenforgalmi adóból finanszírozná a klímaváltozás okozta károk enyhítését

A klímaváltozás okozta károk enyhítésére a görög kormány külön alapot készül létrehozni, amelyet az idegenforgalmi adó emeléséből fog finanszírozni - jelentette be szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő egy parlamenti vitában.

Görögország
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A tervek szerint a 600 millió euró értékű alapból fizetnék ki a gyorssegélyt, amelyből a klímaváltozás okozta károkat csillapítanák - hangzott el az idei nyár erdőtüzeivel és áradásaival kapcsolatos vitában.

A médiajelentések szerint az idegenforgalmi adó lépcsőzetesen emelkedne: a legolcsóbb vendégházakban egy éjszakára fizetendő idegenforgalmi adó 0,50 euróról 1,5 euróra emelkedne, az ötcsillagos szállodákban pedig éjszakánként 4 euróról 10 euróra.

Micotákisz arról is beszélt, hogy

kormánya 3,3 milliárd eurót biztosít a nyáron Görögország középső területét sújtó áradások kárainak enyhítésére.

Ezt az összeget részben az Európai Unió alapjaiból, részben a görög költségvetésből finanszírozzák.

Nyáron óriási erdőtüzek pusztítottak Görögországban. Júliusban mintegy 20 ezer turistát kellett evakuálni Rodosz szigetéről néhány óra alatt az erdőtüzek miatt. Szeptember elején pedig az ország középső részét sújtó heves esőzés okozta áradásokban 17 ember lelte halálát. Több tízezer állat pusztult el, házakat, utakat, hidakat és mezőgazdasági területeket tett tönkre az ár.

Micotákisz három célt fogalmazott meg a klímaváltozással kapcsolatban: természeti katasztrófák esetén az emberéletek lehető leggyorsabb mentése, pénzügyi források biztosítása és a klímaváláság elleni átfogó védelmi terv.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.