HIRDETÉS

Gondot okozhat az ingyenes tömegközlekedés a Pozsonyi kerületben

hirek.sk 2017. augusztus 13., 13:44
POZSONY. Bármi, ami ingyen van, több problémát is hoz magával – mutatott rá Martin Fundárek, a Jobb közlekedés polgári társaság tagja azzal kapcsolatban, hogy Pavol Frešo, Pozsony megye jelenlegi elnöke arról beszélt, a kerületben bevezetné az ingyenes városi és elővárosi közlekedést.

Fundárek nem vonja kétségbe, hogy az ingyenes közlekedés bevezetése által megnövekedne az érdeklődés a tömegközlekedés iránt. „Ha azonban a szolgáltató nem rendelkezik a szükséges mennyiségű járművel és személyzettel, amelyre a közlekedés megerősítéséhez szükség van, a járatok zsúfolásig megtelnek, ezért lesznek olyan utasok, akik úgy döntenek, otthagyják a tömegközlekedést, mert nem fognak tolakodni a zsúfolt járatokon” – figyelmeztetett Fundárek. A további nemkívánatos jelenség szerinte az lesz, hogy a nyilvánosság az olyan utakra is a tömegközlekedést használja majd, amelyeket korábban gyalogosan tettek meg.

A szakember kritikus álláspontja leginkább az egész projekt gazdasági kontextusából és anyagi vetületéből indul ki, amellyel számolni kell. Kétségbe vonja az elképzelés kezdeményezőjének becslését, miszerint a megnövekedett költségeket takarni fogják a megnövekedett adók. „Az adók által azon költségek háromnegyede térülhet meg, amelyeket a szolgáltatások kiesése okoz. Ezen kívül a hiányon kívül a költségeket megnöveli a teljesítmények növekedése is” – hangsúlyozta Fundárek, aki egy külföldi példával is érvelt. „A 70 ezer lakosú Hasselt belga városban az ingyenes közlekedés bevezetése után 10 év alatt 250 %-kal növekedtek a tömegközlekedés költségei. 16 év után a város megszüntette az ingyenes közlekedést” – magyarázza az elemző.

Fundárek szerint figyelembe kell venni azt is, hogy szükséges a gépjárműpark és a személyzet bővítése, amely már jelenleg sem elegendő. Szerinte ha a tömegközlekedés vonzóbbá tételéről van szó, a helyes utat inkább a menetdíj csökkentése jelenthetné. Rámutatott arra a tényre, hogy az éves bérlet Pozsonyban jóval drágább, mint például Prágában. „Prágában fizetős a parkolás, ezért az autók és a tömegközlekedés kihasználásának aránya jelentősen más ott, mint Pozsonyban” – figyelmeztetett Fundárek.

Jozef Drahovský közlekedési elemző arra mutatott rá, hogy semmi nem lehet ingyen, valakinek mindig fizetnie kell. Szerinte a Pozsonyi kerületben meg kell oldani a statikus közlekedést, ugyanúgy a Pozsonyon át vezető fő és tartalék útvonalakat is. „Jelenleg Pozsonyban és környékén intenzív építkezések zajlanak. Több tízezer új háztartás keletkezik, de a közúti, villamos- és trolibuszhálózat nem terjeszkedik ennek megfelelően” – hangsúlyozta az elemző hozzátéve, a jövőben ez még a jelenleginél is nagyobb dugókhoz vezethet. „Ezt hozta a 20 évig elhanyagolt tervezés és építkezés” – jegyezte meg az elemző.

Pavol Frešo, a Pozsonyi kerület jelenlegi elnöke augusztus 2-án a közösségi hálón közzétett videójában megerősítette, hogy harmadszor is indulni akar a megyeelnöki tisztségért. Újraválasztását azzal is igyekszik elérni, hogy szólt az ingyenes tömegközlekedés lehetséges bevezetéséről a Pozsonyi kerületben. Frešo szerint a gondolat kivitelezhető, ha állandó lakhelyre bejelentkeznek a Pozsonyi kerületben azok a személyek, akik bár itt laknak, nincsenek hivatalosan bejelentkezve. Ezáltal növekednének a helyi adók, ez takarná az ingyenes közlekedés megnövekedett költségeit. A gondolatot szerinte az észt főváros példája is igazolja, ahol bevezették a tömegközlekedés ingyenes modelljét.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS