HIRDETÉS

Globális szintű katonai erőátrendeződés zajlik

2011. március 08., 13:47
LONDON. Globális katonai erőátrendeződést okoz a költségvetési válság - áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóműhely világjelentésében.
LONDON. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai konfliktusairól összeállított 490 oldalas elemzés (Military Balance 2011) szerint, miközben a nyugati államok védelmi kiadásai a pénzügyi válság nyomán szükségessé vált költségvetési megszorítások miatt zsugorodnak, más térségekben - különösen Ázsiában és a Közel-Keleten - "robbanásszerűen" növekszenek a katonai kiadások és a fegyvervásárlások.
    Az IISS szerint "meggyőző bizonyítékok" vannak arra, hogy már megkezdődött a katonai erő globális szintű átrendeződése.
    A központ szakértői a nyugati hatalmak védelmi költségvetési megszorításának illusztrálására az elemzésben kiemelték, hogy az amerikai haditengerészet például egy rombolótípusból az eredetileg tervezett 32 helyett immár csak három hajót tervez építtetni, és még a legújabb generációs amerikai vadászbombázó, az F-35-ös - különösen a helyből, illetve a rövid nekifutással felszállni képes változat - fejlesztési programja is veszélybe kerülhet.
    A nemrégiben bemutatott új, "lopakodó" jellegű kínai harci repülőgép, a J-20-as kifejlesztése "érdekes jelzés" arra, hogy fokozatosan szűkül a haditechnológiai fejlettségbeli különbség Kína és a Nyugat között - áll az IISS idei világjelentésében.
    Az éves jelentést bemutató keddi londoni sajtótájékoztató egyik központi témája a líbiai helyzet volt. A jelentés szerkesztőinek becslése szerint a felkelés előtt a líbiai fegyveres erők összlétszáma 76 ezer lehetett, és ezt egy 40 ezer fős "népi milícia" egészítette ki.
    A Kadhafi-rezsimhez hű elitalakulatok Tripoliban és környékén vannak, a jelek szerint azonban ezek az erők sem tartják teljes mértékben ellenőrzésük alatt a fővárost, ha pedig ezeket az alakulatokat Tripolin kívül vetnék be, azzal még inkább gyengülne a főváros feletti ellenőrzés - fejtegette Benjamin Barry, a brit hadsereg nyugalmazott dandártábornoka.
    A tábornok hozzátette: minél tovább húzódik a konfliktus, annál nagyobb az esély a felkelők hadszíntéri képességeinek erősödésére és arra is, hogy a rezsim elleni nemzetközi szankciók és egyéb intézkedések hatni kezdenek.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS