Gazdag volt a karácsony Szlovákiában

hirek.sk 2017. december 30., 14:26
POZSONY. Bőséges volt az idei karácsony a szlovákiai háztartásokban. Az ajándékokért a leggyakrabban bankkártyával fizettünk, jelentős mértékben növekedett az internetes vásárlások száma is. A három karácsony előtti héten az internetes fizetések száma átlagosan kétszeresére nőtt, néhány e-shopban többszörösére emelkedett az eladott áru értéke. A legnagyobb összegeket az elektronikai cikkekért fizettük – 185 euróig, repülőjegyekért átlagban 474 eurót fizettek az emberek.

Szlovákia lakosai idén sem takarékoskodtak a karácsonyi bevásárlás során. A leginkább keresett ajándékok az elektronikai cikkek, sportszerek, ruházat, könyvek és játékok voltak. Növekedett az érdeklődés az élményt nyújtó ajándékok, leginkább a repülőjegyek és a kulturális és sportrendezvényekre szóló belépőjegyek iránt. A vásárlók előnyben részesítették az üzletekben történő vásárlást, és az internetes e-shopokban bankkártyával fizetve vásároltak.

„Az utolsó hetekben észleltük, hogy megnövekedett a bankkártyás fizetések száma. A legerősebb vásárlási időszak december 21-23. között zajlott, ekkor használták a vevők a legintenzívebben bankkártyájukat” – mondja Andrea Šipošová, a Kártyatermékek részleg vezetője. Hozzátette, az adventi időszak második részében egyharmaddal több pénzt hagytunk a szupermarketekben, mint december elején. Šipošová szerint a karácsony előtti utolsó tíz nap során leginkább a könyvek iránt nőtt meg a kereslet (december elejéhez képest csaknem 100 %-kal). Ahogy közelebb kerültünk az ünnephez, az emberek 2,5-szer több ékszert vásároltak, mint advent elején. Érdekes, hogy idén is leginkább az utolsó pillanatban vásároltak az emberek, vagyis az utolsó héten karácsony előtt, amikor jelentősen megnőtt a megvalósított vásárlások száma. Általánosságban érvényes, hogy a drágább ajándékokat korábban veszik meg az emberek, az utolsó pillanatban vett ajándékok olcsóbbak.

Ismét nőtt azon szlovák állampolgárok száma, akik e-shopokban vásároltak, gyakran fizettek internetbanking segítségével a megvásárolt áruért. Ezt az utat több tucat ember választotta. „A legnagyobb mértékben az e-shopokban az elektronikai cikkek, a sportrendezvényekre, kulturális rendezvényekre belépőjegyeket árusító portálok és az internetes könyvesboltok forgalma nőtt meg. A vásárlások összegének nagyságát tekintve vezető helyre kerültek a repülőjegyeket árusító portálok is. A Slovensko Vasúti Társaság is észlelte, hogy növekedett a forgalmuk” – mondta Petra Czikorová, az Általános Hitelbank internetes vásárlásokra szakosodott specialistája.

Ötödével nőtt az érdeklődés a hitelek iránt

Ahogy általában, a szlovákiai vásárlók a megnövekedett karácsonyi kiadásokat hitelből oldották meg. „Az ünnep előtt csaknem egyötödével megnövekedett az érdeklődés az alacsonyabb értékű, 3000 euróig terjedő hitelek iránt” – egészítette ki Angelika Farkašová, az Általános Hitelbank hitelosztályának vezetője. Ez az összeg nemcsak az ajándékokat tartalmazza, hanem különféle háztartási eszközöket, esetleg utazást is. A karácsonyi vásárlások folytatódnak, hisz az üzletekben elkezdődtek a kiárusítások, amelyek kedvezőbbek a vásárlók számára, mint a karácsony előtti ajánlatok.

A kiárusítások során is a gyorsaságot és a kényelmet részesítik előnyben az emberek, ezt jelenti a vásárlás során a bankkártyás fizetés lehetősége. Hasonló a helyzet, ha az internetes vásárláskor fizet bankkártyával az ember. A kreditkártya lehetővé teszi, hogy az ember egy összegben, kamat nélkül fizesse ki az összeget a kamat nélküli időszakon belül, amely 40-50 nap körül mozog. „Azok számára, akik a kiárusítások során 500 euró alatti értékben szeretnének vásárolni, megfelelő megoldás a hitelkeret túllépése a folyószámlán, vagy a kreditkártya, amelynek köszönhetően az embernek bármikor rendelkezésére áll a pénz. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően az ember akkor kezd el törleszteni, amikor neki a törlesztés megfelel. Kamatot csak az elfogyasztott összegért fizet” - tette hozzá Angelika Farkašová.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS