2020. augusztus 5., 17:31

Fura gyűjtők még furcsább gyűjteményei

Az utóbbi években olyan sok furcsasággal találkozhat az ember, hogy már-már hajlamos csak egy vállvonással vagy egy legyintéssel elintézni azokat. Furcsaságokból és fura szokásokból vagy emberekből tehát nincs hiány, ennek ékes bizonyítéka az idén 65 éves Guinness Rekordok Könyve, illetve annak a világ legfurcsább gyűjteményeivel foglalkozó része is.

Bizonyára Önök is ismernek különböző gyűjtőket, akik a bélyegektől kezdve a papírszalvétákon át mindenfélét gyűjtenek.

De gondolták volna, hogy akad olyan gyűjtő is, aki például körmöket vagy éppen széklet-fosszíliákat gyűjt? Összeállításunkban néhány furcsa vagy már inkább bizarr gyűjteményt mutatunk be.

Értékes (vég)termékek

George Frandsen, a világ legnagyobb állati koprolit-gyűjteményével rendelkezik, azaz 1277 széklet-fosszíliával. Bár ez első hallásra szinte hihetetlen a fura gyűjtemény, amely jelenleg a dél-floridai múzeumban tekinthető meg, rendkívül értékes, becslések szerint akár több százezer dollárt is érhet.

Leesik az ember álla, hogy manapság mi mindenért képesek fizetni egyes emberek, de ez a valóság, a gyűjtemény egyes darabjainak ára több ezer dollárig terjed, az egyik legértékesebb darabot a gyűjtő 2014-ben 10 000 dollárért vásárolta meg.

1._guinnessworldrecords.com_.jpg

Frandsen paleontológiai hallgatóként kezdte el a gyűjtést, először csak USA-ban majd világszerte más országokból is. A legértékesebb és egyben a legnagyobb koprolitja egy legalább 5 millió évvel ezelőtt élt óriási krokodilfaj végterméke, aminek súlya közel két kilogramm. Frandsen gyűjteményének minden darabját, azok „eredetiségét” szakképzett paleontológusok ellenőrizték. A nem hétköznapi gyűjtemény világrekorder gazdája, minden kezdő gyűjtőnek azt tanácsolja: bármit is gyűjtsenek, csak teljes szenvedéllyel tegyék.

Köröm öröm

A világ legnagyobb körömgyűjteményének büszke birtokosa az Atlantic PATH, krónikus betegségekkel foglalkozó kutatócsapat. A 30 000 darab körömből álló kollekció őrültségnek tűnhet, de a kutatócsapat szerint a gyűjtemény összeállítását tudományos munka ihlette, ugyanis a gyűjtemény darabjainak vizsgálatával a rákos megbetegedések kialakulását kutatják.

2._medium.com_.jpeg

A körmök levágás előtt kb. hat-kilenc hónapig részei a testnek és ez idő alatt ki vannak téve minden olyan környezeti hatásnak, mint a tulajdonosuk.

Az Atlantic PATH tudósai azt vizsgálják a körmökön, hogy a környezet milyen mértékben befolyásolja az emberi testet.

Kérhetek egy hajszálat?

Bizonyára ismernek olyan személyt, aki emlékbe eltette a gyermeke vagy a kedvese egy-egy hajtincsét. John Reznikoff, Guinness rekorder azonban ennél jóval tovább ment.

Reznikoff számos történelmi személyiség hajszálának tulajdonosa, többek között Marilyn Monroe, George Washington, John F. Kennedy, Napóleon, Beethoven és Chopin hajszálával is büszkélkedik.

Reznikoff, egyetemi évei alatt autogramokat gyűjtött, majd egy alkalommal hozzájutott egy értékes hajkollekcióhoz, ami teljesen lenyűgözte, hiszen azt sokkal személyesebbnek találta, mint az autogramokat. Gyűjteményét először borbélyoknál kezdte bővíteni, ott vásárolt, bizonyos hajszálakat pedig nagy nehézségek árán a rendőrségtől szerzett meg.

3._pumpdown.com_.jpg

Elszántságának köszönhetően ma a legnagyobb, hírességek hajszálaiból álló gyűjtemény birtokosának mondhatja magát. Hajmintáit már DNS-kutatásokhoz is felhasználták. Bár a gyűjtő elismeri, hogy hobbija egy kissé bizarr, azt vallja addig folytatja a gyűjtést, amíg lehet.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján, ITT.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.