Forradalmi találmány vagy egy újabb felesleges kütyü? Őszintén az okosórákról

2020. november 27., 13:16
Ollé Tamás

Az okosórák 2020-ra a mindennapok részévé váltak. De vajon mitől olyan népszerűek ezek az eszközök? És miért dönt úgy valaki, aki azelőtt még csak karórát sem hordott, hogy vásárol egy okosórát? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül, olyan emberek véleménye alapján, akik rendelkeznek okosórával és napi szinten használják is azt.

Miért tartottam feleslegesnek az okosórákat? 

Kezdjük egy saját véleménnyel. Én magam sokáig úgy vélekedtem, hogy előnyei ellenére az okosórák felesleges eszközök, amelyek csak jobban merítik a telefont. Ráadásul időközönként magát az órát is tölteni kell, hiszen az folyamatosan kommunikál telefonunkkal, adatokat tárol, statisztikákat közöl és szenzorainak köszönhetően képes mérni az emberi teljesítményt akár sportolási, akár egészségügyi szempontból. Innen nézve számomra, akit napi szinten frusztrál a telefonozással eltöltött idő, egyértelmű, hogy az okosóra által még jobban digitalizálódunk, és még több időt töltünk majd mobilozással. Nem beszélve a közösségi médiától való függésről. De ez csak az én véleményem és ez csupán egy bizonyos nézőpont.

Ugyanis nem minden esetben vagyunk kötelezők párosítani mobilunkkal, így az okosórák akár önállóan, különálló eszközként is használhatók. A kérdés viszont továbbra is fennáll: mennyiben jelentenek valódi pluszt a mindennapi élethez? A válasz, hogy nézőpont kérdése. Éppen ezért olyan emberek véleményére voltam kíváncsi, akik rendelkeznek okosórával és napi szinten használják azt. Az általános, reklámanyagokban is felsorolt előnyök helyett pedig elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy melyek azok a valóban hasznos funkciók, amelyek megkönnyítik a mindennapi életet? A megkérdezettek jobbára a fiatalabb korosztályba tartoztak, voltak köztük olyanok, akik csak pár hónapja vásároltak okosórát, illetve olyanok is, akik már hosszabb ideje használják azokat.

okosóra

De mitől okos az óra?

Az okosórák egy nagyon széles kategóriát jelentenek, tágabb értelemben véve az olyan karórák tartoznak ide, amelyek számítógépesítettek, azaz az idő mutatásán kívül további plusz funkciókkal is rendelkeznek.

A mai értelemben vett okosórák alatt azonban főként azokat az eszközöket értjük, amelyeken valamilyen mobil operációs rendszer fut, és amelyek képesek futtatni különböző "okos alkalmazásokat" is. Nem utolsó sorban pedig olyan funkciókkal rendelkeznek, mint az aktivitás- és pulzusmérés, GPS nyomkövetés, némelyik modell ráadásul SIM-kártya foglalattal és beépített memóriával is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az okosórával akár telefonálhatunk is, telefon nélkül, valamint külön zenelejátszóként is használhatók.

Az órák mellett léteznek még az úgynevezett okos- vagy fitnessz karkötők, amelyek elsősorban sportolásra szánt, limitált tudású okosórák, karkötő formában, többnyire víz- és porállósággal felvértezve.

Csuklóra erősített okostelefon

Szinte minden egyes megkérdezett személy kiemelte azt a kényelmi funkciót, hogy egy-egy üzenet vagy értesítés esetén nem kell elővenni a telefont, így az információk kényelmesen leolvashatók az óráról. Sokak számára pozitív tulajdonság a számlapok cseréje is, amely típustól függően többféle, különböző stílusú megjelenést tesz lehetővé - így az óra akár ismertebb márkák stílusát is imitálhatja.

Egy másik hasznos funkció a hívások kezelése. Amellett, hogy az óra számlapjáról fogadhatjuk vagy épp elutasíthatjuk a bejövő hívásokat, több okosóra rendelkezik beépített mikrofonnal, ami megkönnyíti akár a vezetés közbeni telefonálást is. Másik oldalról persze felmerül, hogy a csuklónkról való telefonálás a hétköznapi tevékenységek során nem valami kényelmes, főleg, ha hosszas beszélgetéseket folytatunk. De ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető egy vezeték nélküli fülhallgatóval.

okosóra

Ép testben ép lélekkel 

A legtöbb esetben mégis a sport- és egészségügyi funkciókat emelték ki, ami nem meglepő. Az okosórák egyik nagy vonzereje, hogy többféle sportolási móddal bírnak (pl. biciklizés, túrázás, futás, úszás, stb.), így a beállított típusnak megfelelően az eszköz méri a sportolás közben elégetett kalóriákat, a pulzust és más teljesítménnyel kapcsolatos adatokat. Ezekből a statisztikákból aztán az eszközök grafikonokat és ábrákat készítenek, amelyeket akár meg is oszthatunk másokkal. Például, hogy hol és milyen távot futottunk le.

Az okosórák általában a pulzus mellett a vérnyomást és a véroxigénszintet is képesek mérni, ez pedig egy különösen fontos funkció lehet azoknak, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy itt már bizony számít az ár is. Mert bár egy 120 eurós okosóra is képes közel pontos adatokat adni, a drágább modellek jóval megbízhatóbbak ezen a téren. Példának okáért, az Apple okosórája a piacon lévő eszközök közül talán a legjobb és legpontosabb egészségügyi mérésekkel rendelkezik, valamint képes EKG rögzítésére is.

Az egészségügyi funkciók nyomon követése segíthet akár életmódunk megváltoztatásában is, amelyre tökéletes példa az alvás nyomon követése. A funkciónak hála részletes adatokat kaphatunk alvásunk minőségéről és mennyiségéről is.

okosóra

Nem minden arany, ami fénylik

Nézzük most meg egy kicsit a dolgok másik oldalát, avagy azon tulajdonosok véleményét, akiknél az okosórák nem feltétlenül váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az egyik megkérdezett személy például rendszeresen jár focizni, és bármennyire is szeretné mérni saját eredményeit, nem akarja felvenni az órát, nehogy sérülés érje. Itt pedig megmutatkozik egy sajátos hátrány, hiszen az ember nem a legdrágább órájában fog olyan tevékenységeket végezni, ahol könnyedén sérülés érheti. Legyen szó akár munkáról, akár sportról, nem árt tisztában lenni azzal, hogy okosóránk veszélynek lesz kitéve. Ha mindenképp sportolásra szeretnénk teljesítménymérőt, talán érdemesebb beszerezni egy okoskarkötőt.

Senki sem egyforma, így az igények és szükségletek sem azok. Ennélfogva pedig kiütközik egy általános jelenség az okosórák kapcsán: a funkciók feleslegessége. Tény, hogy egészségügyi és sportolási funkcióinál fogva az okosórák nagyon hasznos kiegészítői a mindennapoknak és akár még életet is menthetnek. De ott van számtalan olyan funkció, amely nagyon hamar értelmét veszíti a technológia kiforratlansága miatt.

Például jó dolog, hogy tudunk az üzenetekre reagálni az órán keresztül, de egy hosszabb üzenet-válasz megfogalmazása már egy nagyobb képernyőt fog igényelni. Szintén jó dolog, hogy az órán akár képeket, videókat nézhetünk, sőt, akár játszhatunk is rajtuk - de ki akar 2020-ban egy ilyen kis kijelzőn ilyen tevékenységeket folytatni? És még számtalan olyan funkció van, amely elsőre szórakoztató lehet, de pár nap után érvényesül a “minden csoda három napig tart” elve.

Szóval, akkor nem is érdemes okosórát venni?

Egy fontos és alapvető tulajdonságról még nem beszéltünk, ez pedig az idő megjelenítése. Mert a fent említett előnyök és hátrányok mellett az okosórák végsősoron még mindig az időről való tájékoztatásra szolgálnak. Innen nézve, ha nincs is szükségünk az említett funkciókra, ám sportos-divatos megjelenésünkhöz keresünk egy jól passzoló órát, akkor jó választás lehet egy okosóra - már csak a testreszabható számlapok miatt is.

Nem árt tisztában lenni két dologgal sem: az árral és a minőséggel. Bár cikkünkben nem fogunk konkrét modelleket ajánlani, annyit azért hozzá kell tennünk, hogy csakúgy, ahogy egy mobiltelefon esetében, úgy egy okosóránál is érdemes egy minőségibb modellt választani, hogy tartós legyen. Az arany középút valahol 100-250 euró között van, persze még így sem számíthatunk hosszú távú befektetésre, lévén, hogy az akkumulátorok 2-3 éven belül akár tönkre is mehetnek. És ha már akkumulátorok: bár az Apple okosóráját napi szinten kell tölteni, az átlagos okosórák többnyire 1-2 hetet is kibírnak egyetlen töltéssel.

És hogy érdemes-e beszerezni egy okosórát? Ha szükségét érezzük az említett funkcióknak, vagy úgy gondoljuk, hogy valamiféle pluszt adna hozzá hétköznapjainkhoz, akkor a válasz az, hogy mindenképp. Fontos tisztázni az igényeket és az elvárásokat, majd annak megfelelően választani. Sőt, van egy jó hírünk azok számára, akiket vonzanak az egészségügyi funkciók, ám ódzkodnak a digitális kijelzőtől: léteznek úgynevezett analóg okosórák is, amelyek külsőleg hagyományos órának néznek ki, a hátoldalon azonban szenzorok lapulnak, amelyek a telefonunkba közvetítik az adatokat.

(Képek: Pexels; Unsplash)

Kövesse facebook oldalunkat is!