2019. május 24., 16:28

Forradalmi találmány, amivel megmenthető az autóban felejtett kisgyermekek élete

Nagy ötlet, egy kis dobozban. A poprádi ipari szakközépiskola diákjai valóban a nagybetűs életre készülnek. Olyan készüléket találtak ki, amivel megelőzhető, hogy az autóban hagyott kisgyermekek meghaljanak.

életmentő chip
Médialapozó
Fotó: iglu

Százötven csapat versengett a Social Innovation Relay (SIR) projektben, ahol forradalmi találmányukkal ennek a poprádi szakközépiskolának a diákjai nyerték el a nemzeti finálé első helyezését. Egy olyan gyermek-autóülésre szerelhető chipet fejlesztettek ki, amelyik kisbabák életét hivatott megmenteni, ha véletlenül az autóban felejtik őket. Most gyártót keresnek életmentő készüléküknek.

Szlovákiát az elmúlt években több olyan tragédia is megrázta, amikor a felforrósodott autóban meghaltak az autóülésben felejtett apróságok. Az ügyes diákok készülékével megelőzhetők lennének a hasonló szomorú esetek.

Az ötletgazda a 17 éves Dominika Liptáková, akit nagyon mélyen megrendítettek a kisgyermekeket ért tragédiák, és az iskolában működő cégükben foglalkozni kezdtek a problémával. A projekten a 18 éves Patrik Budzákkal és Timotej Mudrákkal, aki a chipet kifejlesztette, dolgoztak együtt. A verseny nemzetközi döntőjében további 10 ország csapatával veszik fel a versenyt.

Hogy működik?

1. A dobozkában szenzorok találhatók – az egyik a gyermekülés biztonsági övét, a másik a mozgást és az autó elhagyását érzékeli.

2. Ha a szenzorok krízishelyzetet érzékelnek és 7 percig semmi sem történik, a készülék SMS-ben figyelmeztetést küld a kiválasztott telefonszámokra.

3. Ha az SMS küldése után sem változik a helyzet, a készülék hangriasztást indít el, hogy figyelmeztesse a környezetet.

Az SMS szövege:

Autóban felejtette a gyermekét, 7 perce. 3 perc múlva bekapcsol a riasztó hangjelzés. Ha a biztonsági rendszert a következő 7 percre deaktiválni akarja, küldje erre a számra: pridat7.

Kristínkát a cég előtti autóban hagyták

2015-ben a 2,5 éves nyitrai kislány esete felbolygatta az egész közvéleményt. Apjának a bölcsődébe kellett volna vinnie. Ehelyett azonban munkába ment és a gyermeket a cég előtt leparkolt autóban felejtette. A kislánynak esélye sem volt a túlélésre. A felforrósodott autóban hat óra múlva életét vesztette.

A dobozka figyelmeztető SMS-t küld
Fotó:  iglu
A dobozka figyelmeztető SMS-t küld

életmentő chip
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.