Forbes: Čaputová is helyet kapott a legbefolyásosabb nők listáján

2020. december 10., 11:55
Radi Anita

A Forbes magazin idén is összeállította a világ legbefolyásosabb nőinek rangsorát.

Fotó: markiza.sk
Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Forbes lista 83. helyén szerepel.

A százas listát főként politikusnők uralják, de találunk cégvezetőket, vezérigazgatókat, és a szórakoztatóipar szereplőit is.

Angela Merkel német kancellár immár tizedik alkalommal került a Forbes listájának élére.

Merkel Németország történetének első női kancellárja, akit a világ leghatalmasabb asszonyának is tartanak.

Négyszeres választási győzelmével a leghosszabb ideig regnáló demokratikus vezető Németországban Helmuth Kohl után.

merkel
Angela Merkel.

A második helyen Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerepel, aki az unió pénzügyi politikájáért felelős, és az első nő ebben a pozícióban.

lagarde
Christine Lagarde.

A harmadik helyen Kamala Harris frissen megválasztott amerikai alelnök található, aki az Egyesült Államok első női alelnöke is. 2016-ban jutott be az amerikai szenátusba, és ezzel ő lett az első indiai-amerikai és a második afroamerikai képviselőnő.

kamala
Kamala Harris.

A negyedik helyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerepel, aki az első nő, aki ezt a pozíciót betölti.

ursula
Ursula von der Leyen.

Az ötödik helyen Melinda Gates, a Bill & Melinda Gates Foundation társelnöke szerepel. Az említett alapítvány a világ legnagyobb jótékonysági szervezete. Melinda Gatest a legbefolyásosabb filantrópként is emlegetik.

melinda
Fotó: Twitter
Melinda Gates.

Hatodik helyre Mary Barra, a General Motors elnök-vezérigazgatója került. 2014 óta irányítja az amerikai autógyártót. Több milliárd dollárt invesztált elektromos autó-fejlesztésekbe, önvezető autókba.

barra
Mary Barra.

A hetedik helyen Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának tagja és elnöke szerepel. Pelosi az amerikai képviselőház 52. elnöke, amivel a legmagasabb rangú nőnek számít az USA-ban, egyben az első nő, aki ezt a posztot betölti.

nanci
Nancy Pelosi.

A nyolcadik helyen szerepel Ana Patricia Botín, a Santander-csoport ügyvezető elnöke Spanyolországban. Nevéhez fűződik a nehézségekkel küzdő Banco Popular felvásárlása 2017-ben, amellyel Spanyolország legnagyobb bankjává vált a Banco Santander.

patricia
Fotó: fortune.com
Ana Patricia Botín.

A kilencedik helyen Abigail Johson, a Fidelity Investments elnök-vezérigazgatója található, aki 2014 óta tölti be a ezt a posztot. Az alapkezelőt még nagyapja alapította 1946-ban, azóta a világ egyik legnagyobb alapkezelőjévé nőtte ki magát.

abi
Abigail Johson.

A tizedik helyen szerepel Gail Koziara Boudreaux amerikai üzletasszony, korábbi sportoló, aki az egészségügyi szektorban vált sikeressé. A legnagyobb amerikai betegbiztosító társaság, az UnitedHealthcare vezérigazgatója, és jelenleg az egyik legnagyobb magán betegbiztosító, az Anthem igazgatója.

gail
Gail Koziara Boudreaux.
Zuzana Čaputová a Forbes listáján

Idén 30 ország befolyásos női kerültek a Forbes ranglistára, köztük Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök is.

Čaputová már tavaly is felkerült a Forbes listájára, akkor mint Szlovákia első női köztársasági elnöke szerepelt a 80. helyen. Ezzel ő lett az első szlovák nő ezen a neves nemzetközi listán.

Čaputová idén a 83. helyen szerepel. A Forbes korrupcióellenes aktivistaként és jogászként ír Čaputováról. A Forbes kiemeli, Čaputová Szlovákiában magányos politikai hang a demagógia tengerében.

Nők, akik fontos szerepet vállaltak a koronavírus elleni harcban

A Forbes idén kiemelte azon női vezetők szerepét is, akik hatékonyan válaszoltak a koronavírus-járvány okozta globális kihívásokra. Ennek kapcsán kiemelkedik a lista 37. helyén szereplő Caj Jing-ven, Tajvan elnöke, és az ország első női vezetője. Tajvan azon országok közé tartozik, amelyek rendkívül sikeresek a koronavírus-járvány elleni harcban.

A koronavírus-járvány elleni harcban szintén példásan helytálltak a 32. helyen szereplő Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke, és az 52. helyen szereplő norvég miniszterelnök, Erna Solberg.

Érdekesség, hogy II. Erzsébet brit királynő csupán a lista 46. helyén szerepel, míg az amerikai televíziós celeb, Oprah Winfrey a 20. helyet uralja. A showbiznisz területéről a legbefolyásos nők ranglistára került még Reese Witherspoon amerikai színésznő és producer (92. hely), továbbá Taylor Swift (82. hely), Beyoncé Knowles (72. hely), és Rihanna (69. hely) amerikai énekesnők.

A teljes listát itt lehet megtekinteni.

Kövesse facebook oldalunkat is!