2023. január 17., 10:03

Fokozott lavinaveszély az Alacsony-Tátrában

Fokozott lavinaveszélyt hirdettek keddre az Alacsony-Tátrában, az ötfokozatú nemzetközi skála harmadik fokozatát. A többi hegységben mérsékelt, másodfokú lavinaveszély van, tájékoztatott Pavel Krajčí, a Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központjának munkatársa.

Három áldozat
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

„Az erős déli szél havat hord a széloldali hegyekre és gerincekre. Ezért a fő lavinaproblémát a szélfútta hó jelenti, különösen északnyugati, északi, északkeleti és keleti tájolásban.

Ezeken a helyeken instabil lapok és a szél által odahordott hópárnák találhatók”

– mutatott rá Krajčí, aki szerint a lavinák elindítása már kisebb terheléssel is lehetséges, főleg a meredek lejtőkön, szűk völgyekben és mélyedésekben.

Kedden a hegyekben felhős égre lehet számítani, délelőtt helyenként kiadós havazás. A délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadék. Délnyugati, nyugati szél várható. „Körülbelül 30 centiméternyi új hó hullik, különösen az Alacsony-Tátrában” – tette hozzá Krajčí.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.