2022. július 19., 18:34

Fokozódik a hőség, csütörtökön 39 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet

Fokozódik a hőség, csütörtökön (július 21.) tetőzik a kánikula, akkor akár 39 Celsius-fok is lehet. „Nem kizárt, hogy még ennél is melegebb lesz" - figyelmeztet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a közösségi hálón.

hőség
Fotó: TASR

„Nyugat-Európa felől a következő napokban fokozatosan Közép- és Délkelet-Európa felé érkezik a forró levegő. A hőmérséklet emelkedni fog, a hőhullám rendkívül magas, 39 Celsius-fok körüli hőmérséklettel tetőzik" - közölték a meteorológusok. A levegő száraz, ezért valamivel elviselhetőbb a mostani kánikula, mint a június-júliusi hőhullám volt – mondták a szakemberek.

Akkor magasabb volt a páratartalom, és sok helyen fülledt volt a levegő. Ez most csak a hét vége felé lesz így, akkor is csak szórványosan"

- magyarázta az SHMÚ.

A Közegészségügyi Hivatal  emlékeztetett, hogy az ilyen forróságban legalább másfél-három liter folyadékot kell meginni, és a gyerekeket is gyakran kell itatni. Nagyon fontos, hogy az idősek is sokat igyanak. A legjobb, ha a kora reggeli és a kora esti órákban tartózkodunk a szabadban, 10 és 16 óra között pedig ne menjünk a napra.

A hőség minden szervezet számára megterhelő, még egy fiatal, egészséges ember számára is

– figyelmeztetett Alena Krčová, a mentőszolgálat műveleti központjának szóvivője. A legnagyobb veszélyben ilyenkor a gyerekek, az idősek, a terhes nők és a krónikus betegek, különösen a szívbetegek és a cukorbetegek vannak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.