2021. március 4., 06:36

Fogytán a türelem - Megjelent a Magyar7 legújabb, 9. száma

Keresse az újságárusoknál vagy fizesse elő a ma7 médiacsalád hetilapját, a Magyar7-et, amely idei kilencedik számában is számos érdekes olvasnivalót kínál.

Van-e még értelme Matovič szövetségét keresni? – teszi fel a kérdést a Magyar7 hetilap legújabb számának véleménycikkében Kolek Zsolt. A szerző természetesen több kérdést is körbejár, úgymint: hová lettek az egy éve elhangzott ígéretek, miért tekint a szlovák politika nemzetbiztonsági kockázatként a felvidéki magyarokra? S főleg: a rossz szövetségek erőltetése helyett erős képviseletre van szükségünk. A lap nagyinterjúja Szabó Józseffel készült, aki egykori pozsonyi diplomataként szembesült a II. világháború utáni ligetfalu tömeggyilkosságok tényével, s ezt a témát azóta is szenvedélyesen kutatja. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette.

magyar7_2021_09_interju

Egy év magány – hány év embertelenség? címmel közli a lap Kövesdi Károly jegyzetét, aki az elhibázott szlovákiai járványkezelés kapcsán fogalmaz meg kínzóan aktuális kérdést. Ugyancsak a járvány a témája Pomichal Krisztián elemző írásának, aki a koronavírus elleni stratégiákat veszi górcső alá. Vírus ide vagy oda, a német Zöldeket jobban érdekli a klíma-téma, amelynek kapcsán ismét jó nagy bakot lőttek. Az erről szóló jegyzet szerzője Haják Szabó Mária. N. Gyurkovits Rózajegyzetének a címe: Félúton.

A lap gazdasági rovatában Matus Tibor cikkét olvashatjuk. Megtudjuk belőle, mekkora biznisz s ezzel együtt pazarlás az autópálya-építés, és miért csak az ország északi régióiban erőltetik. Somogyi Szilárd a lap legutóbbi számában közölt cikke témáját folytatja, emlékeztetve, hogyan szalámizta le a szlovák klérus a felvidéki katolikusokat több mint egy évtizede. Popély Gyula történész cikke (Hogyan készültünk az első megmérettetésre 1921-ben?) a mostani népszámlálásra is utal, illetve tartalmaz megszívlelendő tanulságokat.

magyar7_202109_tema

Genderbakancs az ajtórésben címmel közli a lap kulturális rovata Kövesdi Károly cikkét, amelyben a genderelméletek fenyegető térfoglalásáról ír az irodalomban. Szomolai Andrea arról tudósít, hogy Budapesten színpadra került Durica Katarina regénye, a Rendes lányok… Lacza Tihamérkultúrtörténeti rovatában ezúttal a szintén felvidéki gyökerű Berzeviczy Gergelyről olvashatunk.

A hetilap régiós rovatában a felvidéki tájak híreit találjuk. Virsinszky Tamás arról tudósít, hogy a kormány figyelme végre elért Rimaszombatba is, ahol állami ipari park épülhet. Pozsony népszámlálási kampányba kezdett, mert sérelmezi, hogy rengeteg adótól esik el a sok bejelentetlen lakos miatt. Erről ír Radi Anita. Száraz Dénes cikkében az érsekújvári népmozgás kedvező és kedvezőtlen tendenciáit veszi górcső alá. Zsebik Ildikó három nő portréján keresztül mutatja be, milyen hatásokkal jár a koronavírus a keleti végeken. Veszélybe került a magyar oktatási nyelvű Komáromi Speciális Alapiskola, tudjuk meg Nagy-Miskó Ildikó tudósításából. Lapzártakor szerencsére kiderült, hogy mégsem olvasztják be az ugyancsak megyei fenntartású szlovák iskolába. Szomolai Andrea egy beteg kislányról és az édesanyjáról rajzol megrázó portrét. Reczai Lilla a méltán közismert Kuttyomfitty Társulatról ír, amely az idén jubilál. Bokor Klára Papp Katalinnal, a párkányi régió neves zenepedagógusával beszélget, Agócs Szvorák Emese pedig a losonci Serly-sírkápolnáról ír. Az írásból megtudhatjuk, ki is volt Serly Lajos. A palásti arany hajszálak címmel olvashatjuk Kaszmán Zoltán megkapóan szép írását, Fábián Gergely pedig Thurzófüredre látogatott. A Gölnicbányához tartozó egykori patinás fürdő talán megmenekül a pusztulástól, tudjuk meg az írásból.

magyar7_202109_kavezo

Böjti szelek járnak, írja a lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus, aki a „tavaszi fáradtság” ellenszeréül szolgáló böjtöléshez nyújt hasznos tanácsokat. Baán Szabó Ilona egy időszerű kerti teendőt, az egres metszését ismerteti. Kenyeres Oszkár, a Hazajáró szerzője felvidéki túrán járt csapatával, ahol a Szepességre kalauzolja az olvasót. A rovatban Pató Pál Párt, a magyar kártya és a Wichmann-kocsma címmel olvashatjuk Bokor Klára írását. Szabó B. Csilla húsmentes, ízletes és laktató receptet kínál az Íz-lelőben, míg Vas Gyula autós rovatában egy elérhető árú szép kombit mutat be.

Bravúros selejtezőbeli játékkal kijutott a kosárlabda Eb-re a magyar férfiválogatott, tudjuk meg Rajkovics György írásából a sportrovatban, ahol Rajkovics Péter tollából egy rendkívül tehetséges dunaszerdahelyi fiatal atlétahölgy eddigi karrierjét ismerhetjük meg.

magyar7_202109_szurkolo

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedveltkeresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján Nagycsalomja romtemplomát ismerhetjük meg.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.