2020. július 16., 17:45

Figyelmeztetés kutyagazdáknak: a nyári melegben el az ollókkal

A nyári nagy melegben sok gazdi sajnálkozva nézi lihegő kiskedvencét. Megsajnálva a kutyusokat, sokan ollót, vagy nyírógépet ragadnak azt gondolva, ezzel jót tesznek négylábú barátjuknak. Ám nem minden esetben igaz ez, hiszen a szőrzet védőpajzsként szolgálhat a hideg, de ugyanúgy a meleg időkben is

Főként a hosszúszőrű, vagy duplaszőrű kutyák gazdái (mint például a retriever, a juhászkutyák, a huskyk és az északi kutyafajták) számára

veszélyes, ha lenyíratják az ebeket, hiszen amellett, hogy a hőháztartási szabályozásba nyúlnak bele, a kutya sokszor kellemetlenül érzi magát ,,kopaszon''.

A kutya nem izzad, és nem ad le hőt a bőrén keresztül, ezért is felesleges a nyírás.

A GoldenPet Állategészség képén egy félig lenyírt kutyát láthatunk. Megfigyelhető, hogy ahol megmaradt a kutya szőre, ott a testhőmérséklete 6 fokkal kevesebb, mint a lenyírt területen.

Ennek magyarázata az, hogy a melegítő funkciót betöltő bundát az állatok a tavaszi időszakban levedlik, így nyárra csupán a fedőszőr marad, amely hűsíti a melegekben a kutyát.

Ám, ha ettől is megfosztjuk, könnyen le is éghet kedvencünk, ami további kellemetlenségeket hozhat magával.

Azzal segíthetjük leginkább a kutyákat, ha az elhalt szőröket kifésüljük, és ápoljuk a szőrzetet. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.