Figyeljünk a kullancsokra, komoly fertőzést okozhatnak

2018. április 16., 09:37
ma7 | TASR

A meleg időnek köszönhetően nemcsak a természet éled újjá, hanem megjelennek azok a veszélyes állatok is, amelyek komoly betegségeket is okozhatnak. A kullancsok áprilistól októberig mindenütt megtalálhatók. A vírussal fertőzött példányok csípése nyomán nagy valószínűséggel súlyos betegségek támadhatják meg az embert, többek között agyhártya- és agyvelőgyulladással, lyme-kórral is számolni kell.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az idén elsősorban a Vág mentén fordulnak elő vírusfertőzött rovarok, de a fertőzés veszélyes területek közé tartozik Délnyugat-Szlovákia, tehát a Mátyusföld és a Csallóköz is.

A kullancscsípés nyomán kialakuló agyvelőgyulladás első tünetei influenzára emlékeztetnek, fejfájás és hőemelkedés kíséri. Ha elhanyagolják, akár halálos kimenetelű is lehet.

A lyme-kór először többnyire bőrváltozással jelentkezik. A csípés helyén a bőr megduzzad és piros lesz. Láz, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom lép fel. A második fázis hetek vagy hónapok elteltével jelentkezik és megtámadhatja az idegrendszert, a szívizmot, valamint a mozgató izmokat is.

Kövesse facebook oldalunkat is!