2018. április 16., 09:37

Figyeljünk a kullancsokra, komoly fertőzést okozhatnak

A meleg időnek köszönhetően nemcsak a természet éled újjá, hanem megjelennek azok a veszélyes állatok is, amelyek komoly betegségeket is okozhatnak. A kullancsok áprilistól októberig mindenütt megtalálhatók. A vírussal fertőzött példányok csípése nyomán nagy valószínűséggel súlyos betegségek támadhatják meg az embert, többek között agyhártya- és agyvelőgyulladással, lyme-kórral is számolni kell.

201704021254110.KULLANCS_1-2.jpg
Médialapozó

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az idén elsősorban a Vág mentén fordulnak elő vírusfertőzött rovarok, de a fertőzés veszélyes területek közé tartozik Délnyugat-Szlovákia, tehát a Mátyusföld és a Csallóköz is.

A kullancscsípés nyomán kialakuló agyvelőgyulladás első tünetei influenzára emlékeztetnek, fejfájás és hőemelkedés kíséri. Ha elhanyagolják, akár halálos kimenetelű is lehet.

A lyme-kór először többnyire bőrváltozással jelentkezik. A csípés helyén a bőr megduzzad és piros lesz. Láz, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom lép fel. A második fázis hetek vagy hónapok elteltével jelentkezik és megtámadhatja az idegrendszert, a szívizmot, valamint a mozgató izmokat is.

201704021254110.KULLANCS_1-2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.