2021. július 18., 16:22

Ferenc pápa egy filmarchívumot szeretne a Vatikánban

Ferenc pápa szeretne egy filmarchívumot létrehozni a Vatikánban. Az egyházfő erről egy hamarosan megjelenő  interjúkötetben beszélt, amelyből az Il Messaggero című újság közölt részleteket vasárnap.

Ferenc pápa
Fotó: TASR/AP

Mint mondta,

az audiovizuális örökség egy olyan médiakönyvtárát képzeli el, amely  magas vallási, művészeti és emberi színvonalat képvisel.

A filmarchívumot elképzelése szerint az Apostoli Könyvtár és Levéltár mellett lehetne felállítani.

Ferenc pápa felidézte, hogy szülei nevelték, tanították a művészetek szeretetére, gyakran vitték őt moziba is a testvéreivel. Tíz-tizenkét éves korára Anna Magnani és Aldo Fabrizi minden filmjét látta már, és ezek közül különösen Roberto Rosselini Róma, a nyílt város című alkotása tetszett neki.

Az olasz neorealizmus alkotójaként kortársaival különösen intenzíven közvetítette  a második világháború tragédiáját. Ezek a filmek nyitották fel a szemünket a valóság új szemléletére

- mondta el a pápa a Lo sguardo: Porta del cuore (A tekintet: A szív ajtaja) című könyvben, amit az olasz katolikus pap, egyetemi tanár Dario Vigano jegyez.

A pápa kiemelte Vittorio de Sica 1944-ben bemutatott A gyermekek figyelnek bennünket című filmjét. De mint mondta, Federico Fellini filmjeit is csodálja, aki alkotásaiban a hátrahagyott emberek életére tudott összpontosítani. A pápa elárulta, hogy Fellinitől az 1954-es Országúton a legkedvesebb filmje, amelyben számos utalás van Assisi Szent Ferencre is.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.