Female Yeti nagy lépése

2018. november 22., 15:09
Szabados Kati

Zsuzsi, a fiatal közgazdász, két friss diplomával nem talált munkát Budapesten. Minden tőle telhetőt megtett, mégis azzal kellett szembesülnie, hogy se munkája, se pénze, se lakása, se normális párkapcsolata nincs. Eljött a pillanat, amikor már nem tudott abban hinni, hogy a jövő itthon sikereket tartogat számára.

„Nem volt semmim, még álmaim sem”

Kilátástalannak érezte a helyzetét.  Fogta hát a megtakarított 18 ezer forintját és 2005-ben elrepült Angliába, szerencsét próbálni.

Először takarított, gyerekekre vigyázott, majd a sorsa a BBC-be vezette. Először csak a bárba, aztán a recepcióra. Karrierje elkezdett felfelé ívelni, bejutott a BBC „facilites management” irodájába. Egyre komolyabb feladatokat kapott, végül már ő volt a felelős a tízmilliós nézettségű élő show-k elkészítésében résztvevő csapatok munkájának összehangolásáért, ezek zavartalan működéséért. Barátokat szerzett, pezsgő élet vette körül a TV Centre-ben, jól keresett. Munkája mellett sokat utazott, érdekelte a nagyvilág minden tája. Úgy tűnt, az élete jó kerékvágásba került. Egészen addig így érezte, míg a BBC főépületét el nem adták, és munkahelyét át nem helyezték egy egyszerű irodaépületbe.

Fotó: Szabados Kati

„Nem voltak többé show-k, hírességek, drámák, szervezkedés, szuper csapatmunka. A legtöbb kollégámat, barátomat leépítették. Éreztem, hogy már nem tudom szívvel-lélekkel csinálni, hogy már csak azért járok be minden nap, hogy pénzt kapjak, és nem azért, hogy hozzáadjak valamit a BBC értékéhez. Úgy láttam elérkezett az idő, hogy lezárjam életemnek ezt a szakaszát.”

Honnan jött a Yeti?

A Female Yeti név már régebben megszületett, hiszen Zsuzsi gyerekkora óta nagy turista, harmincas évei elején többször is járt a Himalájában, amiért azóta is rajong. Mikor élete újból megfeneklett, elhatározta, hogy kiszáll a munkahelyi és társadalmi elvárások mókuskerekéből. Úgy döntött, hogy újra világgá megy. Kedvenc helyét, Nepált nézte ki útja első állomásának. Az igazi szabadságot és az abból fakadó boldogságot kereste.

A nagy lépés

Több terve nem is volt. Annyit tudott csak, hogy az addigi életét egy teljesen másra váltja. „Először az életemben én választottam azt, hogy munkanélküli legyek, vagyis szabad” – mesélte. Másfél évig készült az útra. Hogy elég pénze legyen, másodállást vállalt, a kiadásait minimalizálta, végül mindenét eladta, és 2015-ben megvette az egyirányú repülőjegyet Nepálba.

Fotó: Szabados Kati

„Azt vettem észre, hogy az életemet a tervek és a kötelezettségek határozzák meg és nem az, amit szeretnék csinálni. A hét legtöbb napján arra keltem, hogy mit kell csinálnom és nem, hogy mit szeretnék csinálni. Úgy gondoltam, néhány hónapig, évig ezt megfordítom és minden nap arra fogok ébredni, amit csinálni szeretnék” – folytatja történetét.

Az igazi szabadság érzése

Bepakolta az összes ingóságát egy hátizsákba. Vízumja három hónapra szólt. A többit rábízta a sorsra. „Mindent hátra hagytam, amiért addig keményen dolgoztam, csak azért, hogy kipróbáljam, milyen is az igazi szabadság érzése.”

Nem tudta, hogy mennyi ideig fog utazni, nem tudta, Nepál után merre viszi majd az útja. Volt egy sátra, hálózsákja, túrabakancsa, néhány ruhanemű, minimális túlélő csomag. Húsz kilós hátizsákjában volt mindene.

Társadalmi elvárások kontra fiatalkori bakancslista

Female Yeti úgy döntött, nem fog megbánni semmit. Régebben mindig talált kifogást, sok mindenbe nem fogott bele, mert az kívül esett a komfortzónáját vagy azért, mert mással volt elfoglalva, például pénzt gyűjtött a társadalmi elvárások megvalósítására, nevezetesen az egyetemre. Próbálta megtalálni az igazi társat is, mert az ő korában már „illett volna” családot alapítani. Sok éven keresztül kergette ezeket az elvárásokat, de ebben nem igazán talált örömet.

Fotó: Szabados Kati

„A társadalom folyamatosan nyomatja, hogy legyen munkád, aztán léptessenek elő, vegyél egy házat aztán egy nagyobbat, házasodj meg, legyen 2-3 gyereked meg egy kiskutya. Sőt, mindemellett az lenne a helyes, ha már most minden pénzemet a nyugdíjra tartalékolnám és a nyugdíjra gondolnék egész életemben. Az élet úgy néz ki, mint egy jól kigondolt terv, ahol nekem csak a megfelelő rubrikát kell kipipálnom a megfelelő időben, aztán nyugdíjba menni.”

Mark Twain mondta:„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.” (Mark Twain)

Tudta, hogy az élete nem megy jó irányba, ezért elkezdett önmagára összpontosítani, megírta a bakancslistáját. Azt is tudta, hogy nem fog még harminc évig várni és nem nyugdíjas korában fogja a lista pontjainak kipipálását elkezdeni.

Fotó: Szabados Kati

„A lista megélése teljesen megváltoztatott, és boldogabb vagyok, mint valaha. Ezt úgy sikerült elérnem, hogy nem vártam a lehetőségekre, azokat én teremtettem meg.”

Tervek nélkül a világ körül

Female Yeti világkörüli útja másfél évig tartott. A Föld több mint 40 országát bejárta, eljutott majdnem az összes kontinensre, egyedül az Antarktisz mellett nincsen még pipa a bakancslistáján. A Nepálban eltöltött három hónap után a véletlenre bízta, merre veszi az irányt. Kalandos utazásáról, a megélt örömökről és nehézségekről november 21-én mesélt a dunaszerdahelyi közönségének egy Vándorláss esten. Elmondta, hogy a nagy utazás belsőleg is megváltoztatta. Sokkal jobban megbecsüli a dolgokat és az embereket, nyitottabbá és talán egy kicsit jobbá is vált.

Recept a boldogságra

Yeti neve lassan fogalommá válik, nemcsak az utazók körében. Ma már egyre kevesebben hívják Zsuzsinak. A Himalája „nőnemű rajongója”, Female Yeti egy boldog ember, aki fittyet hányva a társadalmi követelményekre, azt teszi, ami örömet szerez neki. Manapság túrautakat szervez, utazókat lát el praktikus tanácsokkal, blogot ír, saját pólóit tervezi, de ha éppen úgy hozza a sors, nyugodt lélekkel áll be takarítani. Utazásai során is többször dolgozott szállásért, élelemért. Takarított, többször tanított, varrodában dolgozott, vagy éppen segített valakinek a weboldala szerkesztésében.

Fotó: Szabados Kati

Bár vannak céljai, hiszen ott van a bakancslistája, nem tervezi meg görcsösen a napjait. Hagyja, hogy az élet megmutassa neki a következő lépést. A választás pedig mindig az ő kezében van. Ezt javasolja mindenkinek: válasszuk és tegyük azt, amit örömmel csinálunk, amit szeretünk. Nem mindenki világutazó, de mindenki a saját életében meghozhatja a döntést, ami a szabadságból fakadó boldogsághoz vezet.