HIRDETÉS

Felvonták a magyar zászlót Phjongcshangban

hirek.sk 2018. február 08., 18:40
KANGNUNG. Ünnepség keretében csütörtökön felvonták a magyar lobogót a pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpia kangnungi olimpiai falujában.

A helyi idő szerint 15 órakor kezdődött műsorban előbb egy kék népviseletbe öltözött zenekar vonult a ceremóniának helyet adó tér bejáratához, ahol tagjai sorfalat álltak a bevonuló csapatoknak. Köztük a magyarnak is, melyet Kónya Zsófia és Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolyázó vezetett fel egy-egy piros-fehér-zöld zászlót lobogtatva. Nem volt jelen a férfi rövidpályás gyorskorcsolyacsapat, de a sízők nagy része megjelent annak ellenére, hogy ők a phjongcshangi faluban laknak. A bevonulók egy-egy maszkot kaptak ajándékba a szervezőktől.   

Az ünnepségen előbb a svéd, majd az izraeli lobogót húzta fel két, hagyományos viseletben lévő férfi, végül harmadikként a magyar következett. A lobogó felvonása és a Himnusz lejátszása előtt a sportolók otthonául szolgáló olimpiai falu polgármestere és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kölcsönösen megajándékozta egymást, majd a magyar sportvezető üzenetet írt a faluban található békefalra, amely megjelenésében arra utal, hogy az olimpia hidat épít a nemezetek között.   

A program egy dobos, illetve táncosok bemutatójával zárult, utóbbiak a végén táncra bírták a sportolókat, edzőket is, így kisebb bulit kerekítettek az ünnepségből.   

Az eseményen megjelent Csaba Gábor dél-koreai magyar nagykövet és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja is. Előbbi a magyar csapat minden tagjának egy-egy csomag pogácsával és kürtőskaláccsal kedveskedett.

Magyar rekordot is megdöntött a japán síugrólegenda

Több rekordot is megdöntött Kaszaj Noriaki, a japánok síugrólegendája azzal, hogy szerepelt a csütörtöki selejtezőben. A 45 éves sportoló nyolcadik alkalommal vesz részt olimpián, ezzel megelőzte az örökrangsor élén az orosz szánkós Albert Gyemcsenkót.

A négy évvel ezelőtt nagysáncon ezüstérmes japán minden idők legidősebb síugrója lett, aki olimpián részt vett; az eddig rekordot egy magyar, Ványa Pál tartotta, aki 1948-ban St. Moritzban 43 évesen indult. Kaszaj az 57 fős selejtezőben a 20. helyen zárt.

A pénteki program

A phjongcshangi téli olimpia hivatalos megnyitójának napján, pénteken három sportágban zajlanak versenyek.

    
    A program:
    Curling:
vegyespáros selejtező: Koreai Köztársaság-Norvégia, Egyesült Államok-Svájc, Kína-Kanada, OAR-Finnország 0.35
vegyespáros selejtező: Kanada-Finnország, Kína-OAR, Egyesült Államok-Koreai Köztársaság, Svájc-Norvégia 5.35
    
    Műkorcsolya:
csapatverseny - férfi rövidprogram 2.00, páros rövidprogram 3.45    
    Síakrobatika:
női mogul selejtező 2.00, férfi mogul selejtező 3.45
    
    Ünnepség:
megnyitó 12.00

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS