2019. október 15., 15:52

Felvilágosító kampány indul a pozsonyi onkológiai intézetben

A "Nemet a rákra!" (Nie Rakovine) mozgalom országos, a mellrákszűrés fontosságát hangsúlyozó kampányt indít a mai nap folyamán.

NOU
Fotó: TASR

A kampány első állomása a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet lesz. Az egész napos rendezvényen a megelőzésre, diagnosztikára és a gyógyításra egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek.

A kampány központi üzenete, hogy mennyire fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak el rákszűrésre, ne féljenek a vizsgálattól, hiszen az szó szerint életet menthet.

"Annak ellenére, hogy ez egy ismert betegség, még mindig nagyon keveset tudunk a betegek igényeiről és a betegség részleteiről" – nyilatkozta Jana Pifflová Španková, a mozgalom egyik alapítója, aki elmondta, mennyire fontos, hogy ne csak a gyógyításra, de a felvilágosításra és a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessenek a jövőben.

A kampány a továbbiakban egy országjáró rendezvény-sorozattal folytatódik, melynek része egy iskolai felvilágosító körút, illetve több új kórházi tanácsadóközpont kialakítása is.

A kampány jó pár fontos üzenettel szolgál. Az egyik leglényegesebb, hogy a szűrés és a rendszeres önvizsgálat nők százait mentheti meg minden évben. Szintén érdemes tudni, hogy minden negyven évnél idősebb szlovákiai hölgynek kétévente lehetősége van ingyenes mammográfiai vizsgálatra.

A felmérések szerint Szlovákiában összesen 30 ezer ember szenved mellrákban, évente körülbelül 900 áldozatot szed a betegség. A kampány szervezői szerint kellő odafigyeléssel és figyelemfelkeltéssel ez a szám akár a harmadával is csökkenthető.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.