HIRDETÉS

Felújítja a kormány az oroszvári kastélyt

hirek.sk 2012. augusztus 02., 12:39
POZSONY. Máig nem született döntés az oroszvári (Rusovce) kastély tulajdonjogáról. Több mint 10 éve pereskedik az állam a Szent Benedek-renddel. Az üggyel jelenleg a Legfelső Bíróság szenátusa foglalkozik. A kormány tegnap döntött a kastély felújításáról.

A kastély tulajdonjoga miatt már több mint 10 éve pereskedik az állam és a komáromi Szent Benedek-rend. A szerzetesek szerint Lónyay Elemér herceg felesége, a Szász–Coburg–Gothai-házból származó Stefánia belga királyi hercegnő végrendeletében a rendre hagyta a birtokot. A hercegnő 1945-ben hunyt el.

A Szent Benedek-rend 1994 decemberében kérvényezte az ingatlan visszaszolgáltatását, de beadványt a hivatal formai szempontból nem tartotta megfelelőnek, ezért elutasította. A rend a Pozsonyi V. Járásbíróságon megtámadta a döntést, sikertelenül. Nem találta megalapozottnak a birtok visszaigénylését 2006-ban a Pozsonyi Kerületi Bíróság sem. A szerzetesrend panaszát az Alkotmánybíróság elutasította. A bencések ezt követően a Legfelső Bíróságon támadták meg a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntését.  A bíróság elnökének irodájából származó információk szerint szeptember végén, esetleg októberben születhet az ügyben döntés.

A kormány tegnapi ülésén ugyanakkor jóváhagyta a nemzeti kulturális örökségnek tekintett kastély felújítására vonatkozó tervet. A 39,6 millió euró összköltségű rekonstrukció részeként helyreállítanák a kastélyépületet és a cselédlakást, berendeznék a helységeket és rendbe tennék a környező parkot. Robert Fico tájékoztatása szerint Peter Kažimír pénzügyminiszter október 15-ig  előterjeszt egy finanszírozási javaslatot, ugyanis az államkasszában jelenleg nincs pénz a terv végrehajtására. A miniszterelnök úgy véli, vállalkozók is hozzájárulhatnának az átépítés költségeihez, cserébe pedig adókedvezményben részesülhetnének. Vélhetően ezen az úton indul el a pénzügyminiszter.

"A kastély soha nem lesz közjogi méltóságok állandó lakhelye, de jól jöhet a 2016-os szlovák EU-elnökség idején" - mondta szerdán Fico. Úgy véli, az épület reprezentációs szerepet tölthet majd be, egy része pedig a látogatók előtt is nyitva lesz.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS