HIRDETÉS

Felelősség napja - vasárnapig tart az országos ellenőrzés

hirek.sk 2017. szeptember 13., 18:57
POZSONY. Ahogy világviszonylatban, úgy Szlovákiában is a fiatal sofőrök jelentik a legnagyobb kockázatot a közúti közlekedésben – derül ki az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett balesetek statisztikájából. Nem csak rájuk akar fókuszálni a Felelősség napja a szlovákiai utakon elnevezésű felvilágosító kampány 6. évfolyama, amelynek része egy közlekedési megelőző akció is. Annak lebonyolítását 8 hazai városban szeptember 17-ig, vasárnapig tervezik. Az akció ma kezdődött.

Az akció célja: olyan értelemben hatni a sofőrökre, hogy vezetés előtt ne fogyasszanak szeszesitalt, s egyúttal figyelmeztetni arra a tényre, hogy a legtöbb alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett közlekedési baleset a hosszú hétvégeken és ünnepnapokon történik. "Az általunk hangsúlyozni kívánt üzenet az, hogy ha iszom, akkor az autó maradjon odahaza, s valamennyiünk számára minden napnak a felelősség napjának kell lennie" – mondta el sajtótájékoztatóján Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Egyesületének elnöke.

Az akció szervezői ennek kapcsán az alkoholos befolyásoltság fő tényezőire mutatnak rá: az illető elveszti önuralmát, amikor úgy véli, hogy biztonságosan vezet, illetve impulzívabban és kockázatosabban viselkedik, romlik a reakcióideje és mozgáskoordinációja. Egyúttal elveszti uralmát a saját járműve felett, csökken az átlátható tér, és rosszul ítéli meg az utakon kialakult helyzetet. Alkohol fogyasztása után nő a baleset valószínűsége. Például 0,5 ezrelék esetében 100 százalékkal, 0,8 ezreléknél pdig 400 százalékkal.

A Felelősség napja a szlovákiai utakon elnevezésű felvilágosító kampány részeként a rendőrök nemcsak az alkoholszint mérését végzik el, de a gépjárművezetőknek el is mondják a legfontosabb tudnivalókat. Azok a sofőrök, akiknek negatív az alkoholtesztjük, ajándékot is kapnak, egy ingyenes alkoholszondát, fényvisszaverő mellényt és alkoholmentes sört, azzal az ajánlattal, hogy azt is csak a vezetés után fogyasszák el.

"Az alkoholos befolyásoltság alatt álló személynek egyáltalán nincs szüksége arra, hogy valaki mással is találkozzon az úton, egyedül is képes balesetet okoznit" – tette hozzá Ján Ignaták, az Országos Rendőrkapitányság közlekedésrendészetének az igazgatója.

Ittas vezetésért borsos büntetés

Anyagi szempontból sem kifizetődő ittasan a volán mögé ülni. Anélkül, hogy megrongálódna a kocsi és valaki megsérülne vagy életét vesztené, az ilyen út akár 1200 eurójába is kerülhet annak, akit megállít a rendőr.

Ez év első 8 hónapjában több mint 9000 közlekedési baleset történt, azokból 960 alkoholos befolyásoltság alatt. A baleseteknek közel 60 százaléka a hétvégéken történt, beleszámítva a pénteket is. Legveszélyesebbek a hosszú hétvégék és az ünnepnapok, amikor 30 százalékkal nő a balesetek száma. A legkockázatosab hónap december, a legtöbb ittas sofőr pedig 16 és hajnali 3 óra között közlekedik. Az ittasan elkövetett balesetek háromnegyede a településeken történik, ami azt jelenti, hogy a sofőrök főleg a rövid távokat becsülik alá. A legfelelőtlenebbek a 18-24 év közti sofőrök, akik legfeljeb ötéves vezetői tapasztalattal rendelkeznek - mutatják a statisztikák.

"Ha betartom az ivásrendszert, s a volán mögött egy kis vizet iszom, az nem azt az ivást jelenti, amelyre gondolunk. Ha azonban az egész ebédemet vezetés közben, a volán mögött igyekszem elfogyasztani, azt már veszélyesnek és kockázatosnak tartjuk" – hangsúlyozta Milan Troška, a közlekedési tárca közúti közlekedés biztonságáért felelős osztályvezetője.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS