2022. április 14., 19:01

Felejtős a húsvéti kiruccanás?

Két év kihagyás, a pandémia miatt kényszerszünet után ez lesz az első szabad húsvétunk. Amit a szállásadók is nagyon vártak már, de kissé csalódottak. A húsvéti ünnepekre ugyanis csak néhány régióban nőtt számottevően a foglalások száma.

Tátra
Fotó: TASR

A Magas-Tátrában a hotelszobák 70 százalékát foglalták le eddig, de még van esély arra, hogy sikerül megtölteni a szállodákat az ünnepekre, nyilatkozta Lenka Rusnáková, a tátrai idegenforgalmi szövetség igazgatója.

Hozzátette azt is, a múltban már két hónappal húsvét előtt minden hely elkelt. Most viszont a legtöbben az utolsó percre hagyják a foglalást, mert tudják, hogy még bőven van miből választani.

A turisták zöme hazai, de a termálfürdőkbe a szomszédos államokból is érkeznek vendégek. Minimális az érdeklődés viszont továbbra is a céges rendezvények iránt, amelyeket szintén a járvány stoppolt le.

Drágább lett a pihenés

A járvány és az ukrajnai háború az élelmiszerárak emeléséhez vezetett és a tankolás is sokkal többe kerül. Mindez magával hozza a szolgáltatások árának emelkedését is. A szállodák és panziók energiaterhei jelentősen emelkedtek, nőttek a bérek s megszenvedték a járvány miatti bezárásokat, ezért árcsökkentésre nincs módjuk, többletkiadásaiknak meg kell jelenniük a magasabb árakban a szolgáltatásaikért.

Hogy mekkora lesz ez az áremelkedés, azt még pontosan nem tudni. A szomszédos Csehországban nagyjából 10 százalékkal nőttek az árak a szektorban.

Az infláció növekedése – ami lassan már két számjegyű lesz – miatt az árlisták további változása borítékolható.

S tegyük hozzá. Az átlagemberek és háztartások kiadásai az év eleje óta legalább 10 százalékkal emelkedtek, nagyon sokan örülnek, ha úgy ahogy megélnek, számláikat ki tudják fizetni és üdülésre, kikapcsolódásra már nem futja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.