2023. szeptember 10., 15:04

Fa, kő, vinil, avagy mi kerüljön a padlóra?

A mai otthonok legnépszerűbb padlóburkolata a fapadló, továbbá a vinil, a laminált és kerámia padlók, illetve a szőnyeg. Néhány évvel ezelőtt még jobban keverték a megrendelők a padlótípusokat. Többfajta burkolat volt jelen egy-egy otthonban, vagy egy padlótípuson belül is többféle árnyalat, dizájn, más és más burkolat került az egyes helyiségekbe.

burkolat
Fotó: unsplash.com

Manapság azonban – ahogy a lakberendezés egyéb területein is – az egyszerűséget, a letisztultságot részesítik előnyben az emberek, annak ellenére, hogy a választék padlóburkolatokból is egyre bővül. Az egyszerűbb, letisztultabb megoldások egységesebbé teszik az otthonunkat, s manapság ez az, amit szépnek tartunk. 

Egyszerű és modern

Az egész ház egységes padlóburkolata könnyebb és barátságosabb megoldás. Szemet gyönyörködtető, tökéletesen illeszkedik a modern stílusú építészethez is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem lehet keverni a különböző típusú padlóburkolatokat, csak tudni kell, hogyan.

Ne használjunk egyszerre sokféle padlóburkolatot egy térben, főképp kis méretű szobában kerüljük a keveredést. Ez ugyanis felszabdalja, megtöri a teret, bontja a lakás egységét, összhangját, mintsem esztétikusan tagolná. 

Vannak viszont olyan esetek, amikor célszerű és praktikus különböző típusú burkolatokat egy helyiségen belül ötvözni. 

Melyeket kombináljuk és hogyan?

Szinte mindenki szereti a csempét és a fát. Tökéletes párosítás, amely soha nem okoz csalódást, amennyiben megfelelő színeket párosítunk. 

A természetes kő, mint a gránit, a mészkő, a homokkő, a márvány is tökéletesen illeszkedik a fapadlóhoz, és mivel a kő és a fa is természetes anyag, szépen kiegészítik egymást. 

burkolatváltó
Fotó:  unsplash.com

Az előszoba kritikus helyiség, ha fapadlóról van szó. Ha azt szeretnénk, hogy a lakásban a fapadló domináljon, de a nagy igénybevételnek kitett érzékeny helyeken a kő vagy a csempe nyújtotta előnyöket szeretnénk kihasználni, jól gondolkodunk. Ideális burkolatváltási megoldás a fa és a kő kombinálása, nem mellesleg nagyon jól mutatnak egymás mellett, ha a kő és a fa színárnyalata szép egységben van.

Ugyanez érvényes, ha nyitott konyhánk van, tehát a konyha egy teret alkot a nappalival. Sokan szívesebben burkolják a konyha talaját kővel, kerámiával praktikussági szempontból, de a nappaliba már nem szeretnék bevinni, illetve ott már inkább a melegebb hatású fát, parkettát alkalmazzák. 

Ezzel a megoldással a fürdőszobában is lehet élni, ahol a kád körül lehet kővel burkolni a padlót, a többit azonban már fával.

Funkció és burkolat

A mai lakberendezésben gyakran alkalmazzák a szigetszerű burkolatváltást, amikor egy-egy bútorcsoport, például az ülőgarnitúra vagy az étkező asztal alatt más a burkolat, mint a helyiség többi részében. Az sem szabály, hogy ezek a betétek azonos anyagból legyenek. Kerülhet a nappali fa- vagy kőburkolatába padlószőnyeggel fedett sziget, vagy a kerámiába fabetét. Ehhez a megoldáshoz azonban csak akkor nyúljunk, ha a berendezés kötött, és a tér nem enged meg több variációt, különben lehetetlenné teszünk egy esetleges későbbi átrendezést.

burkolat
Fotó:  unsplash.com

Elkülöníthetjük a különböző funkciókat burkolatváltással.

Jelezhetjük a funkcióváltást pusztán a padló tónusának megváltoztatásával is. 

Hogyan burkoljunk?

A szalagparkettát vagy a laminált padlót mindig az ablakra, azaz a természetes fényforrásra merőlegesen tegyük le. Ha több falon is van ablak, ami nagyon valószínű, akkor azt az irányt válasszuk, amely a tér alaprajzának leginkább megfelel.

Ha szélesíteni kívánunk egy keskeny teret, akkor keresztirányba fektessük a szálakat, ha a hosszát szeretnénk hangsúlyozni, akkor a hossztengelyt kövessük. Amennyiben hangsúlyozni szeretnénk a szálirányt, válasszunk fózolt parkettát, amelynek lecsapott oldalai V alakú vájatokat képeznek, és izgalmas felületet adnak.

Ha kerámialapokkal burkoljuk a lakást, a nagyobb méretű lapok tágasabb teret eredményeznek, a túlságosan nagy lapok azonban nem tudnak érvényesülni kis térben. Az átlós, diagonál lerakási mód térnövelő hatású, ellenben nagyobb anyagveszteséggel jár.

Okosabb, ha igyekszünk egyazon burkolatfajtát használni egy téren belül, változatosabbá tehetjük azonban a padlólapokat is, ha egyazon színből, családból, de különféle méretű, alakú lapokból alakítunk ki az adott funkciókat elkülönítő, eltérő mintázatokat.

Egységes, egyfajta padlóburkolat az egyes helyiségekben, vagy akár az egész házban, esetleg többfajta, a lényeg: mindig tartsuk szem előtt azt, hogy nekünk személy szerint mi tetszik, mi praktikus, tartós és főképp otthonos.

Megjelent a Magyar7 2023/35.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.