2023. január 13., 12:34

Ezek a fontos gyógyszerek hiányoznak a hazai patikákból

Nemcsak Európát, hanem gyakorlatilag az egész világot sújtja a gyógyszerhiány. A piacról egyes szabadon elérhető gyógyszerek mellett vényköteles gyógyszerek is hiányoznak.

gyógyszerek
Fotó: Pexels

Jelenleg antibiotikumok, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, lázcsillapítók, kúpok hiányoznak a piacról.

Főként amoxicilin, azitromycin, paracetamol és ibuprofén tartalmú gyógyszerekről van szó"

– mondta az esetről beszámoló tvnoviny.sk hírportálnak Lucia Balážiková, az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL) munkatársa.

A beteg gyerekek szüleinek is főhet a feje, a piacról ugyanis egy sereg gyermekgyógyászati készítmény hiányzik. Peter Sedláček, a Gyógyszertárhálózatok Üzemeltetői Szövetségének illetékese szerint

a legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító készítmények, a Panadol, a Nurofen és a Paralen, valamint a torokfájás elleni készítmények, a Strepsils és a Strepfen is hiányzik a piacról.

A Hylak nevű, gyomorpanaszok kezelésére szolgáló készítmény is tartósan hiánycikk.

Sedláček elmondta, a közeli jövőben ez a szituáció fog folytatódni. "Jelenleg minimális mennyiségű árut kapunk a hiányzó készítményekből. A gyártóktól kapott információk szerint a helyzet normalizálódása az első negyedévben várható" – pontosította.

A globális gyógyszerhiánynak több oka is van.

Iveta Pálešová, az Innovatív Gyógyszeripari Szövetség munkatársa szerint ezek: helyi járványok esetén megemelkedett kereslet bizonyos típusú gyógyszerek iránt; az ellátási láncban keletkezett, és a világjárvány óta még helyre nem hozott hiátusok az ellátási láncban; a gyártási struktúrák megváltozása, például a gyártás vagy gyárak áthelyezése.

A csomagolóanyagok, a hatóanyagok és magának a gyógyszernek a legyártása a tesztekkel egyetemben gyakran három vagy több hónapig is eltart.

A helyzetet nehezíti, hogy hiányoznak a gyógyszeripari szakmunkások. Ráadásul az elmúlt két évben, a lezárások és a maszkviselés miatt kevesebb légúti megbetegedés volt. A gyárak ezeknek a trendeknek megfelelően rendezkedtek be, és halmoztak fel készleteket, ami a megváltozott körülmények közt nem elegendő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.