lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. július 30., 12:43

Ez ám a jó hír! Újra járható a Mount Everest

Újra járható a Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa és a többi nepáli hegycsúcs, miután a helyi hatóságok a pandémia miatt csaknem öt hónapja tartó zárlatot feloldották.

Mount Everest
Archív felvétel
Fotó: TASR / AP

A tavaszi szezon minden expedícióját felfüggesztették március 13-án a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére.

A nepáli kormány az elmúlt hónapokban nem adott ki engedélyeket a hegymászásra.

Mira Acsarja, a nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója csütörtökön jelentette be, hogy a Himalája hegycsúcsait megnyitották és elkezdik az engedélyek kiadását az őszi szezonra, ami szeptember végétől december elejéig tart.

A hegymászók számára 414 hegycsúcs nyílt meg,

a nepáli kormány pedig egyúttal az idegenforgalmat kiszolgáló szállodák, éttermek, túrákat szervező irodák tevékenységét is engedélyezte a gazdaság felpörgetése érdekében.

A nemzetközi repülőjáratok augusztus 17-től járnak ismét.

Acsaja megjegyezte, még nem dőlt el, pontosan milyen intézkedések várnak a külföldről érkezőkre, az illetékesek szerint valószínűleg be kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet és két hétre önkéntes karanténba kell vonulniuk az expedíció előtt.

Nepál több mint négymillió dollár bevételhez jut évente a hegymászóktól beszedett díjakból. A Csomolungma megmászásának engedélye 5500 dollárba kerül a megszokott útvonalon, az ettől eltérő útvonalra pedig 5000 dollárt kell fizetniük a külföldieknek ősztől.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.