2020. augusztus 29., 18:41

Ez ám a jó hír! Duplájára nőtt a Mount Everest megmászásának esélye

Duplájára nőtt a Mount Everest sikeres megmászásának esélye pár évtized alatt, már a tapasztalat sem igazán számít és a nők - bár jóval kevesebben vannak - nagyobb eséllyel érik el a céljukat, mint a férfiak, mindeközben változatlan maradt a halálozási ráta - derítették ki kutatók a Himalayan Database expedíciós adatbázis statisztikáit elemezve.

Mount Everest
Fotó: TASR/AP

Míg 1990 és 2006 között a tavaszi főszezonban a hegymászók egyharmadának sikerült feljutnia már az első kísérletre a világ legmagasabb hegyére,

a 2006 és 2019 közötti időszakban már az expedíciók kétharmada feljutott

a Nepál és Kína határán emelkedő, Csomolungma néven is ismert 8848 méteres csúcsra. A hegymászás közben elhunytak száma mindkét periódusban 1 százalék körül maradt.

A Washingtoni Egyetem kutatói több tényezővel magyarázzák az eredményesség javulását,

így a megbízhatóbb időjárás-előrejelzéssel - amelynek köszönhetően az alpinisták jobban ki tudják választani a mászáshoz megfelelő időt -, az oxigénpalack-használat terjedésével, kapaszkodókötelek kihelyezésével a szokásos útvonalak mentén, a hegyivezetők nagyobb tapasztalatával.

A PLOS One tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint

viszont veszített jelentőségéből a hegymászók tapasztaltsága;

a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására indulók 2006 és 2019 között jellemzően kevesebb rutinnal rendelkeztek, mint a korábbi másfél évtized hegymászói. Időközben meghódította a Csomolungmát egy 80 éves férfi, egy 13 éves fiú és egy vak ember is.

A kutatók számításai szerint már az életkor sem játszik különösebb szerepet az expedíciók sikerében:

ma már az idősebbeknek is nagyobbak az esélyei, egy hatvanéves alpinistának ma ugyanannyi - 40 százalék - az esélye a sikeres csúcstámadásra, mint egy 40 évesnek a vizsgált korábbi periódusban.

A Mount Everestet túlnyomórészt férfiak másszák meg, de

növekszik a nők aránya is,

amely az 1990 és 2005 közötti időszak 9 százalékáról 15 százalékra emelkedett 2006 és 2019 között, ráadásul a nők valamivel sikeresebbek a csúcstámadásban, mint a férfiak: 2006 és 2019 között 68 százalékuk jutott fel „a világ tetejére”, szemben a férfiak 64 százalékával.

Megosztás
Címkék