2020. május 31., 17:33

Évekig nem jár tünetekkel: mégis, milyen jelek utalnak a cukorbetegségre?

A kettes típusú diabétesz sok esetben évekig nem jár együtt tünetekkel, vagy éppen a tünetek annyira enyhék és általánosak, hogy nem is nagyon veszünk ezekről tudomást. Milyen jelek, tünetek esetén gyanakodhatunk cukorbetegségre is?

cukorbetegseg-meres.jpg
Fotó: archívum

A cukorbetegségnek sajnos rendkívül súlyos szövődményei is lehetnek: a szív- és érrendszeri problémáktól a veseelégtelenségen keresztül az idegkárosodásokig. A szövődményeknek olyan visszafordíthatatlan következményei is lehetnek, mint az amputáció vagy a látás elveszítése. Éppen ezért rendkívül fontos a cukorbetegség időben történő felfedezése, és a diabétesz megfelelő kezelése.

Nagyon gyakori azonban, hogy a cukorbetegek a betegség első éveiben nem tapasztalnak magukon tüneteket – vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják ezeket –,

és a betegséget csak rutinszerű vérvizsgálat során fedezik fel. Bizonyos jelek azonban utalhatnak a cukorbetegségre is, éppen ezért érdemes ezekre figyelni, és ha többet is észreveszünk magunkon, minél gyorsabban forduljunk orvoshoz!

Állandóan szomjas és folyton vécére jár?

A diabétesz egyik korai jele a gyakori, fokozott mennyiségű vizeletürítés.

A vesék feladata a glükóz "visszaszűrése" a véráramba, de ha túl sok a glükóz, akkor a vesék erre nem képesek, és a felesleg a vizeletbe kerül. A glükóz távozásával a szervezetünkből folyadék is távozik, ez pedig enyhébb mértékű dehidratáltsággal is együtt járhat.

Ennek következménye a fokozott szomjúság is

– ugyanakkor, ha a megnövekedett vércukorszint áll a szomjúság hátterében, akkor azt a folyadékbevitel nem képes kielégíteni. Érdemes felkeresni az orvosunkat, ha a sokat járunk vécére, éjjel is többször felkelünk emiatt, illetve, ha állandóan szomjasak vagyunk, még akkor is, ha sok folyadékot, vizet fogyasztunk.

Folyton éhes?

Az állandó éhségérzet, vagy a hirtelen jelentkező, nehezen kielégíthető farkaséhség is lehet a cukorbetegség tünete,

mint ahogyan az is, ha rendszeresen túlesszük magunkat. Bár elég táplálék jut a szervezetünkbe, a sejtjeink mégsem képesek azt "hasznosítani", vagy annak ellenére érzékelheti úgy a testünk, hogy nem biztosítunk a számára elegendő energiát (vagyis glükózt), hogy valójában túl sok is van belőle.

Erre pedig tulajdonképpen egyetlen lehetséges választ adhat a szervezetünk: újra megjelenik az éhségérzet, hogy a szükséges energiát mégis megkapjuk. Ráadásul, az evés nem elégíti ki ezt az éhségérzetet, még akkor sem, ha az elfogyasztott étel mennyisége és tápanyagtartalma is megfelelő.

Nehezen gyógyulnak a sebei, gyakran beteg?

A magas vércukorszint hatására a vérerek elveszíthetik a rugalmasságukat, és a normálisnál szűkebbé válhatnak. Ennek egyik következménye, hogy kevesebb oxigénben, tápanyagokban gazdag vér jut el a sejtekig – így azokra a területekre is, melyek megsérültek.

A sebek, sérülések emiatt sokkal lassabban és nehezebben gyógyulnak, különösen a végtagokon, a kézen vagy a lábfejen.

A lassabb gyógyulás mellett az is előfordulhat, hogy a sebek elfertőződnek, fekélyessé válnak.

A cukorbetegek egyébként is hajlamosabbak lehetnek a fertőző betegségekre, többek között azért, mert az immunrendszerük is le van gyengülve. A leggyakoribb fertőzések a bőrt, a húgyutakat, a hölgyek esetében a hüvelyt érinthetik. A fertőzések nemcsak nehezen, lassan gyógyulnak, de gyakran vissza is térhetnek.

Fáradékony és gyenge?

A cukorbetegség következményeként a sejtekhez nem jut sem elegendő tápanyag, sem oxigén,

az energiát biztosító glükózból is hiányt szenvedhetnek (annak ellenére, hogy a vér glükózszintje magas), így akkor is fáradtnak, kimerültnek, gyengének érezhetjük magunkat, ha eleget alszunk és igyekszünk egészségesen táplálkozni.

Bizseregnek a kezei, viszket a bőre?

A végtagokban érezhető bizsergés, vagy éppen a kezek, ujjak, lábfej és lábujjak zsibbadása is utalhat cukorbetegségre. Ez a korábban már említett romló vérkeringésre, illetve az ennek következményeként megjelenő idegkárosodásokra vezethető vissza. Ezek a tünetek lehetnek viszonylag enyhék, "csak" bosszantóak, de olyan erőteljesek is, hogy azok a mindennapi tevékenységeinket vagy éppen az éjszakai pihenésünket is befolyásolhatják.

A keringési zavarok a bőrre is hatással lehetnek, így az szárazzá, viszketővé válhat. A különböző, a bőrünket érintő fertőzések, például a gombásodás is gyakoribb lehet, ami csak tovább fokozhatja a viszketést.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!