2021. október 26., 12:53

Európa hóba és fagyba öltözik? Kemény és hideg telet jósolnak

Az utóbbi napokban egyre több időjárás-előrejelzés lát napvilágot. Közös nevezőjük, hogy szinte mindegyik csikorgó hideg telet, zord időt jósol. Olyat, milyenben az elmúlt években nemigen volt részünk. Mínuszos hőmérsékletek és nagy hó várható állítólag, ami azért is nyugtalanító, mert a gázkészleteink végesek.

Fotó: TASR

Bár az időjárás eléggé kiszámíthatatlan, az amerikai Accuweather meteorológiai társaság hosszútávú előrejelzést készített az előttünk álló télre. Nemcsak az amerikai, de az európai kontinens számára is próbálták megjósolni, mire készüljünk.

Eszerint Dél-Európa országaiban, Spanyolországban és Dél-Franciaországban sok csapadékra és erős szélre van kilátás.

Akár még szélviharok is végigsöpörhetnek a kontinens ezen tájain, amelyek nagy esőkkel járhatnak együtt. Emiatt pedig fennáll az árvizek veszélye. Ez utóbbiak alól, az előrejelzések szerint, a Balkán-térség és Olaszország sem „kap” kivételt. Portugáliában és Délnyugat- Spanyolországban kiegyensúlyozottabb lehet az időjárás. Ez pedig főleg az oliva-, narancs- és szőlőültetvényeseknek jelenthet jó hírt.

Dél-Európa nem jár rosszul. Átlagos, sőt az átlagosánál kicsit melegebb lesz a tél, főleg Olaszország, Görögország és a Balkán egyes részeiben.

Fogcsikorgató hideg vár ránk?

Európa  belseje, vagyis ahová Szlovákia is tartozik, a déli országoktól eltérően hidegre számíthat. Közép-Ukrajna térségétől kezdődően északi irányba Lettország és Észtország felé és nyugatra, egészen Szlovákiáig és Lengyelországig arra kell készülni, hogy a tél megmutatja a foga fehérjét, a megszokottnál alacsonyabban alakulnak a hőmérsékletek, kemény mínuszokkal.

S aminek elsősorban a gyermekek örülnek a legjobban, a sofőrök pedig a pokolba kívánják, a hó, amire meglehetősen nagy az esély.

Sőt, akár még fehér karácsonyban is bízhatunk.

Érdemes előkészíteni a hócsizmát és a bundáikat is kiszellőztethetik, akiknek van.

Máshogy néz ki a prognózis Nyugat- és Észak-Európára, ahol szárazabbnak ígérkezik a tél. Főleg Németország és Franciaország keleti felére, valamint Svédországra és Norvégiára vonatkozik ez. Nagy szárazságtól azonban itt sem kell tartani, csapadék lesz, csak a megszokottnál kevesebb.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.