Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

hirek.sk 2012. március 08., 18:12
PRÁGA. Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjének emléke előtt rótták le tiszteletüket csütörtökön Prágában a csehországi magyarok és a cseh Politikai Foglyok Szövetsége is.
Az emlékünnepséget az Együttélés politikai mozgalom magyar nemzeti tagozata, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) prágai alapszervezete, az Ady Endre Diákkör (AED), a Prágai Református Missziói Gyülekezet és a Görgey Artúr Társaság (GAT) kezdeményezte, s csatlakozott hozzájuk a csehországi Politikai Foglyok Szövetsége (KPV), a Magyarok Világszövetsége, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a prágai magyar nagykövetség.

Képviselőik koszorúkat és virágcsokrokat helyeztek el a motoli temetőben, a csehországi kommunizmus áldozatainak központi kegyhelyén, ahol az emlékműre Esterházy János emléktáblája is felkerült.

Az emlékünnepségen felszólalók méltatták Esterházy János életművét, annak mához szóló üzenetét, s hangsúlyozták, hogy az egykori törvénysértéseknek és jogtalanságoknak semmiképpen sem szabad megismétlődniük.

Pálffy Sándor, az Együttélés elnöke, miután ismertette és méltatta Esterházy János életét és munkásságát, hangsúlyozta: fejet kell hajtani Esterházy János előtt, mert személyét, életét is képes volt feláldozni a magyarság ügyéért.

"Esterházy Jánost a magyarok mellett a lengyelek is nagyon tisztelik, saját nemzeti hősüknek tekintik" - jelentette ki Karol Madzia, az Együttélés lengyel nemzeti tagozatának elnöke.

"Tisztelettel tekintünk Esterházy Jánosra, mert nem tört meg, s elvei érdekében képes volt elviselni minden megpróbáltatást" - mondta Nadezda Kavalírová, a KPV elnöke az MTI tudósítójának.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke csütörtökön Prágában egy, a cseh képviselőház elnökének, Miroslava Nemcovának címzett petíciót adott át, amelynek aláírói azt követelik, hogy a cseh parlament rehabilitálja Esterházy Jánost.

"Esterházy János rehabilitációja nem csak Csehországnak, a cseh-magyar viszonynak, hanem egész Európának segíthet. Európának ugyanis csak akkor van jövője, ha győz az igazság" - mondta az MTI-nek Patrubány. Hozzátette: a petíciót a csehországi Együttélés politikai mozgalom, a Habeas Corpus cseh emberi jogi mozgalom vezetői és több magánszemély is aláírta.

A prágai emlékünnepségre Esterházy János halálának 55. évfordulója alkalmából került sor.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS