Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete: az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

hirek.sk 2017. december 07., 20:43
DUNASZERDAHELY. Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszetnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A megemlékezést a Pázmaneum Polgári Társulás szervezte.

Szilágyi Péter felidézte Esterházy János életének egy-egy állomását, méltatta életművétt, kiemelve annak máig ható üzenetét.

A helyettes államtitkár elmondta: Esterházy töretlenül hitt a kereszténység erkölcsi értékrendszerében, nem ismert megalkuvást, küzdelmét soha nem adta fel pedig egy olyan időszakban élt, amikor az erkölcsi értékek leértékelődtek. Hozzátette: ebből és a múltból tanulni lehet, de a jelenben cselekedni is kell, nem elég emlékezni hanem cselekedeteinkben is Esterházyvá kell válnunk. Kiemelte: a mártírgróf erkölcsi hagyatékával azt is üzente, hogy a saját érdekeink elé kell helyezni a nemzetünk érdekét és azt is, hogy az elveszettnek tűnő ügyekért is megéri küzdeni.

A helyettes államtitkár méltatása után a Vermes villában tartott megemlékezés az Alsóbodokon idén létrehozott Esterházy János zarándokközpont bemutatásával folytatódott. A zoboraljai emlékhelyet Paulisz Boldizsár, az Esterházy János Szülőföldjéért egyesület elnöke, a zarándokközpont létrehozója mutatta be.

A dunaszerdahelyi rendezvény a Pázmaneum Polgári Társulás által tavaly meghirdetett Esterházy emlékév záróeseménye volt. A csütörtöki rendezvény része volt az Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából és az Esterházy János Emlékév tiszteletére kiírt szépirodalmi és esszéírói pályázat kiértékelése. Azt követően ünnepi szentmise volt a Szent György-plébániatemplomban. A szentmise főcelebránsa Marton Zsolt, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora volt. Az est folyamán a résztvevők megkoszorúzták Marczell Mihály és Esterházy János emléktábláját is.


Esterházy Jánost, a felvidéki magyarság mártír politikusát a második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol kényszermunkára ítélték és szibériai Gulág-táborba küldték. Távollétében egy szlovák bíróság 1947-ben halálra ítélte, majd 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglani börtrönbüntetést kapott. Esterházy János 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben halt meg, személyét máig nem rehabilitálták. Hamvait - halálának hatvanadik évfordulója alkalmából - idén szeptemberben helyezték végső nyugalomra Alsóbodokon, az ebből a célból épített Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában.

0 HOZZÁSZÓLÁS