Érkezik a vénasszonyok nyara

hirek.sk 2017. október 11., 19:27
POZSONY. A hét végén kezdődik a vénasszonyok nyara, avagy másként az indián nyár. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a hőmérséklet a legmelegebb területeken túllépi a 20 Celsius-fokot.

20 Celsius-fok feletti hőmérséklet várható

A vénasszonyok nyarára jellemző időjárást magas légnyomás okozza, amelynek a közepe a Földközi-tenger nyugati részéről és Délnyugat-Európából a mi területünkre tolódik, ahová meleg levegő kezd beáramlani.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Szlovákiában már a hétvégén minimális esélye lesz a csapadéknak, a hőmérséklet a legmelegebb területeken túllépi a 20 Celsius-fokot.

A vénasszonyok nyarára jellemző, hogy száraz, szélmentes vagy kicsit szeles, napos az idő és napközben nagyon meleg van.

Az éjszakák ebben az időszakban már hidegek, enyhe fagyok és köd jellemzik az éjszakákat. A vénasszonyok nyara kései szakaszában a fagy és a köd a völgyekben és a katlanokban egész nap megmarad.

A vénasszonyok nyarának oka

A vénasszonyok nyarát a terjedelmes magas légnyomás okozza Közép-és Délkelet-Európa felett, és a légnyomás hatására meleg levegő áramlik Közép-Európába. A  napi csúcshőmérséklet jelentősen a hosszú távú átlaghőmérséklet fölött van.

„Míg néhány évben a vénasszonyok nyara nálunk akár néhány hétig is eltartott, voltak évek, amikor nem volt egyértelmű vénasszonyok nyara, ilyen év volt 2016” – tette közzé a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Csehországban ezt az időszakot Szent Vencel, Franciaországban Szent Márton, Angliában Szent Lukács nyarának nevezik.

Forrás: WeNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS