lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. február 5., 16:33

Eredeti látásmódjában rejlik a gútai fotós sikere

A fotók készítése látszólag minden korábbinál egyszerűbbé vált az elmúlt másfél évtizedben, amióta az okostelefonok egyre fejlettebb műszaki megoldásokat kínálnak. Éppen ezért úgy tűnhet, a profi fotósok lehetőségei egyre szűkebbek, de a minőség és a különleges látásmód mégis megtalálja a közönségét. Az ilyen alkotók közé tartozik a gútai Tóth Tamás is, aki Sylonként vált ismerté a tágabb régióban.

Tóth Tamás
Galéria
+5 kép a galériában

Már gyermekként érdekelte a fotózást, ahogy sok fiatalt, de előbb csak kedvtelés volt számára a fényírás. A nagy változás akkor következett be, amikor szülei meglepték egy tükörreflexes géppel egy évtizeddel ezelőtt.

Karácsonyi ajándék volt a fényképezőgép, s ezután igazán kiélhettem a fotózás iránti szenvedélyemet. A kezdők ilyenkor mindent meg akarnak örökíteni, én sem voltam ezzel másként, ami sokat segített a fejlődésben. A fotós tudás fejlesztésében is a gyakorlat segít a leginkább, így aztán a gép nem sokat pihent”

– tudom meg Tamástól, akit első körben leginkább a természet szépségeinek megörökítése vonzott, állatokat és madarakat kapott lencsevégre, sokat sétálva és várva egy-egy remek pillanatra.

tájkép
Fotó:  Tóth Tamás "Sylon"

Az interneten böngészve pedig a profi fotósok tanácsait kereste, s ezekből próbálta meg bővíteni a tudását. Természetesen közvetlen környezetében is adódtak segítői, édesapja, Fűri Gábor és Berecz Dávid is hasznos tanácsokkal látta el.

állatvilág
Fotó:  Tóth Tamás "Sylon"

A gyakorlat meghozta az eredményét, egyre jobb képek készültek, de az akkor a komáromi egyetemen tanuló fiatal az eseményfotózásban is kipróbálta magát. Elsősorban a fiataloknak szóló különféle szórakoztató rendezvények váltak a fő terephelyévé, ahol szinte nem hiányozhatott.

Rengeteg ismeretséget és tapasztalatot gyűjtöttem így, s egy idő után már maguktól hívtak, hogy örökítsem meg a rendezvényeket. Ekkor viszont ez nem volt több mint egy hobbi, amelyben fejlődni tudtam.”

Gútán egy fotós versenyt is megnyert 2013-ban, majd kiállítási lehetőséget is kapott Komáromban, amelyet továbbiakban követtek, tehát a külvilág is visszajelezte számára, tehetséges és érdemes tovább folytatnia. Ennek ellenére több esetben is elbizonytalanodott a portréfotózások után, mert mint elárulta, akkor még nem tudta, hogyan is kell a munkáját prezentálni.

orrszarvú
Fotó:  Tóth Tamás "Sylon"

A mindennapokat ekkor már egy irodai munka jelentette számára, amelynek köszönhetően Afrikába is eljutott, s természetesen a fényképezőgép akkor sem hiányzott a bőröndből. A szafarik alkalmával az állatvilágot is fotózhatta, de a természet is magával ragadta.

Az évek múlásával pedig egyre egyértelművé vált, milyen irányba szeretni haladni a fotózások szintjén.

„A női portréfotózás volt az, ami leginkább megtetszett, s a visszajelzések is ezt igazolták. Egyre jobban ment a megbízóval vagy ügyféllel a kommunikáció, s így olyan képek készültek, amelyekkel mindkét fél meg volt elégedve. A modellek is azt mondták, új látásmódban, természetesebb módon tudom megörökíteni őket” - tudom meg Tamástól, aki egyébként angol-informatika szakos tanárként végzett, de nem ezen a téren találta meg a munkahelyét.

női potré
Fotó:  Tóth Tamás "Sylon"

A gútai és nagymegyeri kihívások mellett folyamatosan fotózott, a portrék mellett az esküvőfotózással is egyre komolyabban kezdett el foglalkozni, s amikor a koronavírus idején munkahelyet akart változtatni, úgy döntött, hogy teljesen a fotózásnak szenteli életét.

„Nem volt egyszerű döntés, hiszen nagy volt a gazdasági bizonytalanság, mindez pedig azt is jelentette, hogy csak a fotózásból kell megélnie, de az egy évvel ezelőtti váltás jó döntésnek bizonyult. Sikerült saját stúdiót is létrehoznom, így már családi- és tematikus fotózásokat is tudok vállalni, de továbbra is a kültéri munkákat szeretem a legjobban” – derül ki az elmúlt év tapasztalatainak levonása után.

női portré
Fotó:  Tóth Tamás "Sylon"

Ami a műszaki megoldásokat illeti, ma már Tamás is tükör nélküli, vagyis MILC fényképezővel dolgozik, ami neki is megkönnyítette a munkáját, így még inkább a kompozícióra tud fókuszálni, amely egyik erőssége. Talán éppen ez az, ami miatt a szoftveres megoldások, amelyeket a telefonok is kínálnak, nem tudják felvenni a versenyt a profi fotósokkal, akik viszont akár egy mobillal is remek képet varázsolnak.

Végezetül meséljenek inkább a képek:

sylon
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.