2023. szeptember 21., 10:27

Érdek és kiegyezés, avagy szlovák pofonok és magyar stabilitás – megjelent a MAGYAR7 38. száma

„Hát kutyaszorítóba kerültünk, kedves felvidéki magyarok. Sokáig lehetne taglalni, hogyan jutottunk idáig. Kényszerítettek bennünket? Ezt száz éve tudjuk, a trianoni gyalázatos ítélet óta nyomás alatt élünk. Önként juttattuk magunkat ide? Ebben is van igazság, hiszen az asszimilációhoz, a statisztikai apadásunkhoz kellett a gyengeségünk, az önfeladásunk is”. Ezzel kezdi legfrissebb számunk vezércikkét lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly. Persze, szeptember 30-a után is felkel a nap. Csak éppen nem mindegy, mire szórja a sugarait, és kinek mennyi jut belőle. Címe: Érdek és kiegyezés.

Magyar7 - 38. szám

A Szlovák pofonok, magyar stabilitás című, heti belpolitikai összefoglalójában azt írja Kolek Zsolt, hogy a múlt héten mellberúgással érkezett meg a kampányhajrába Igor Matovič. A kiérdemesült kormányfő összeakaszkodása Robert Kaliňák korábbi smeres belügyminiszterrel magyar szemmel leginkább arról árulkodik, hogy a szlovák politikusok, miközben magyar szavazatokra hajtanak, az egymásnak kiosztott pofonok közben megfeledkeznek a déli régiók gondjairól.

Magyar7 - 38. szám

Hiába a szomszédban dúló szörnyű háború, az útpadkán ücsörgő migránsok százai, a „régi, szép időt” bizony most éljük, írja külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián, és állítja, ugyan nem divatos orosz írókat olvasni, Szolzsenyicinnel érdemes kivételt tenni. Azt írja, illetve mondta Amerikában például, hogy „az emberi jellem Nyugaton meggyengült, Keleten megerősödött”. A jegyzet címe: A jólét steril sátra (honnan időnként érdemes kibújni a való világba).

A szlovák politikának is jót tenne, ha újra lenne magyar párt a parlamentben. Ezt heti nagyinterjúnkban mondta Balogh Csaba Magyarország szlovákiai nagykövete. Azt is állítja, hogy amíg nem beszélhetünk a magyar közösség teljes jogegyenlőségéről, addig van létjogosultsága az etnikai politikának. Szerinte a Szövetségnek van esélye a parlamenti bejutásra, a felvidéki magyaroknak tehát tudatosítaniuk kell a választások tétjét. Nem mindegy, hogy mi döntünk magunkról, vagy rólunk döntenek.

Magyar7 - 38. szám

Hogyan lehet felemelni a déli régiókat? A leszakadás ellenszere a pozitív diszkrimináció. A régiók szakembereit kérdeztük kulcsfontosságú kérdésekről: Bauer Ildikó turisztikai menedzsert, Patasi Ilonát, a Szlovákiai Agrárkamara elnökét és Viola Miklós sebészorvost, illetve Gergely Papp Adriannát, Debrőd polgármesterét, Kassa megyei képviselőt, Furik Csabát, Kisgéres polgármesterét, Kassa megye képviselőjét, valamint Cziprusz Zoltánt, rimaszombati önkormányzati és Besztercebánya megyei képviselőt a lehetséges kitörési pontokról.

Magyar7 - 38. szám

Jövő hétvégén választunk! Az elkövetkező néhány napban a politikai pártok mindent megtesznek, hogy mozgósítsák szavazótáborukat. A felvidéki magyar parlamenti érdekképviselet megteremtésének a lehetősége a részvételi arány mellett azon is múlik, hogy a magyarok közül hányan járulnak urnákhoz. Kocur László számokkal bizonyítja, mennyi az annyi. Címe: Mindnyájunknak el kell menni…

Magyar7 - 38. szám

Több mint egymillió megtekintésnél jár Szarka Tamás Otthon vagyunk című új dala, mely tulajdonképpen a közelgő parlamenti választások kampánynótájának is tekinthető. De annál jóval több! Aki már látta, nem tud betelni vele. A zenei és képi világa révén újra meg újra rácsodálkozunk arra, milyen gazdagok vagyunk. Mennyi érték vesz körül bennünket. S hogy ezek a kincsek megmaradjanak, azért mindannyiunknak tenni kell. A muzsikussal B. Vida Júlia beszélgetett.

Magyar7 - 38. szám

Három történelmi témájú írásunk közül az első Lacza Tihamér újabb leporolt históriája, amelyből megtudjuk, hogyan nősült meg a jó humorú Zlinszky György. Gaál Lajos a cserkész világtalálkozóra emlékezik, amelyet Gödöllőn tartottak 1933 augusztusában. Múltunk rovatunkban Farkas Ottó A kacagópusztai határincidens írása olvasható.

Zonáci(j)ó? Fábián Gergely cikkének már a címe is azt mutatja, nem biztos, hogy jó a zonáció. Legalábbis a a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén élők így gondolják. Mint ismeretes, a kormány a múlt héten jóváhagyta a tervezetet, melynek értelmében a nemzeti park területe a jelenlegi 34 611 hektárról 35 522 hektárra növekszik, ennek mintegy egynegyede, 24,18 százaléka, azaz 8591 hektár a legszigorúbban védett 5. fokozatba, azaz A zónába kerül.

Magyar7 - 38. szám

Nagy-Miskó Ildikó a Leányváron tapasztalható örvendetes fejleményekről tudósít. Izsa község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Múzeum részvételével projektkonzorcium alakult, amelynek célja egy látogatóközpont létesítése az UNESCO világörökségi listáján szereplő római kori tábornál.

A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket! A zarándoknap hitvalló eseményei alatt már nemcsak magyar szót hallani, szlovák, lengyel és cseh szó is meg-megüti az ember fülét Alsóbodokon. Esterházy János boldoggá avatási perének folyamata közben nagy jelentősége van ennek. Ezt hangsúlyozza a zarándoknap fénypontjának számító szentmise főcelebránsa, Zdenek Wasserbauer, prágai segédpüspök, írja Szomolai Andrea.

Fényképészek, népművelők, néprajztudós, marketinges és számítógépes grafikus együttműködésének köszönhető a felvidéki magyar népviseleteket felvonultató naptár, amely a szőgyéni Laczkó Gábor Craniumprint műhelyében született sógora, Győry Attila a Családi Könyvklub vezetőjének ötlete alapján. Már októberben a kezünkbe vehetjük, tudósít Bokor Klára.

A Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, Gulyás Gergely fővédnöksége alatt került megrendezésre a 3. Rimay Költészeti Fesztivál. Az öt magyarországi helyszín mellett a két felvidéki közül az egyik Királyhelmec volt. A szerzőkről és a versekről Molnár Gabriella számol be. 

Bicikliforradalom vagy autóselnyomás? Ez most a kérdés nemcsak Budapesten, hanem Pozsonyban is. Napok óta parázs vita folyik arról, valóban el kellett-e vennie két sávot Matúš Vallo főpolgármesternek a gépjárművezetőktől. A fővárosi önkormányzat a tanévkezdésre időzítette eddigi talán legjelentősebb személygépkocsi-forgalmi korlátozását: a Duna-parton mindkét irányban egy-egy sávot három méter széles kerékpársávvá alakított át, ami viharos reakciókat váltott ki, írja Dunajszky Éva.

Életfogytig rock and roll. Az elóKoncert rendezvényszervező irodát a Török házaspár, Elemér és Adrienne lényegében a rendszerváltozást követő időktől vezeti. A hosszú idő alatt begyűjtöttek számos elismerést, átéltek hatalmas sikereket, de hullámvölgyeket és krízishelyzetet is. Életrevalóságuk és hitelességük legékesebb bizonyítéka mi más is lehetne, mint a puszta létük. Lacza Gergely beszélgetett a házaspárral, akik nemcsak a múltról, hanem a tervezett koncertekről is említést tettek.

Elkészült a kurinci tanösvény, írja Virsinszky Tamás. Szeptemberre elkészült és a napokban átadták a tanösvényt a Rimaszombathoz közeli Kurinci-tölgyes Természeti Rezervátumban. A rezervátum területét 1952-ben jelölték védelemre Blattny Tibor erdész és fitogeográfus javaslata alapján. Védetté nyilvánítására a szalakóták fészkelőhelyeinek megóvása érdekében volt szükség. Miután a cserjeszint felnövekedése fokozatosan az erdő záródását hozta, a szalakóták elvándoroltak. A nyolcvanas években a védettség már az idős tölgyekre korlátozódott.

Mikor és miért oltják a fákat? A fákat leginkább kora tavasszal, de bizonyos gyümölcsfákat nyáron is olthatunk. És mivel még meleg idő van, kora ősszel sem késő. Agócs Szvorák Emese egy szakértőt, Marcinkó Zoltánt, a bénai székhelyű TreeM faiskola szakmai vezetőjét kérdezte, aki mindenféle gyümölcsfát olt ez idő tájt.

2023. szeptember 1-jén egy különleges állatkert nyitotta meg kapuit a Lévai járásban. A Panthera Park a mintegy 220 lakosú település, Tőre mellett található. Kaszmán Zoltán: Ragadozók a Lévai járásban

Az édesanyák rémálma: a kólika. A gyerekorvos, Asztalos Kele Orsolya átérzi az anyák aggodalmát, akik nem értik miért sír egyfolytában a kisbabája. Nem éhes, nincs melege, nem fázik, pelenka kicserélve, mégis sír! Ez a kólika? Ha igen, mit tehetünk ebben az emberpróbáló helyzetben?

Magyar7 - 38. szám

 

A Hazajárók csapata ezúttal az Alsó-Csallóközbe hívja kalandozásra az olvasókat. Az Íz-lelő kínálata kurkumás-zöldséges csirkeragu és karamellás tejberizs Szabó B. Csilla konyhájából.

Magyar7 - 38. szám

Vas Gyula a Honda Jazz 1.5 i-MMD Advance autót tesztelte.

A Szurkolóban olvasható Rajkovics György: Vajon meddig juthat idén a Ferencváros? című elemzése, majd Rajkovics Péter arról ír mire lehet elég a bajnokverés? A sárga-kékek kitettek magukért, s három gólt is lőttek a legfőbb riválisuknak, ezzel pedig újra focilázat teremtettek a csallóközi városban.

Magyar7 - 38. szám

A MAGYAR7 37. számának hátlapján Grósz Alfréd késmárki emlékműve látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.