2022. április 30., 18:19

Építészeti csoda Budapesten - a Magyar Zene Házában jártunk

2013-ban született meg a döntés arról, hogy a Városligetben, a Hungexpo-irodák és raktárépületek helyén, mintegy 2500 négyzetméteren, a Liget Budapest Projekt részeként megépül a Magyar Zene Háza. A 2014-ben kiírt pályázatra 168 pályamű érkezett, ebből választották ki győztesként a japán sztárépítész, az 1971-es születésű Sou Fujimoto tervét.

Magyar Zene Háza
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

A 2018-ban elkezdett építkezés idén januárban fejeződött be, és január 22-én a nagyközönség végre birtokba vehette ezt az ikonikus kortárs épületet.

Sokan akarják látni

A látogató megérezheti a határtalanságot, azt, hogy az épített és a természetes környezet közötti határok elmosódnak. Aki benn tartózkodik az épületben, úgy érezheti magát, mintha egyúttal a parkban is lenne.

Az üvegfalú épület minden irányból körüljárható, és a fény játéka még érdekesebbé teszi az alkotást. Az álmennyezet azt a benyomást kelti, mintha fémes csillogású levélszőnyeg borítaná, míg az üvegfelületek fölött egy hatalmas gombára emlékeztető kalap ül.

A növényzet szinte körülöleli a zene házát, az évtizedek óta itt növekedő fák annak szerves részévé váltak.  Ez nem a véletlen műve, hiszen a tervezőt elsősorban a mesterséges és a természetes környezet közötti átmenet tanulmányozása foglalkoztatta.

Aki belép az ötszintes épületbe, amelyből kettő a föld alatt található, a földszinti csarnokba érkezik. Itt kapott helyet a többi között az információs pont, a pénztár, a Múzeum shop, a Nagyterem, a ruhatár, a kávézó és az étterem, de innen vezet kijárat a zenei játszótérre is, ahol interaktív zenélő burkolat szórakoztatja a legfiatalabbakat. Ezeket a pontokat ugrálva, futva, lépkedve tudják a talpukkal megérinteni, így csalogatva elő saját, egyéni dallamukat. 

Magyar Zene Háza
Játszótér
Fotó:  Zsebik Ildikó

Az egyes szintekre lifttel vagy az olaszlépcső használatával lehet eljutni. Ebben a közösségi épületben, ahol javában zajlik az élet, a sok üvegfelület ellenére is kitűnő az akusztika. Ez ugyancsak egy japán tervezőcsapat munkáját dicséri.

Magyar Zene Háza
Olasz lépcső
Fotó:  Zsebik Ildikó

Nem mellesleg annak a szakembergárdának, amelynek a Sydney-i Operaház akusztikája is köszönhető. Mindezt azzal érték el, hogy az üvegfalak – a többirányú hangzás érdekében – szabálytalan vonalvezetésűek. A hangvezérlés pedig egy tükrös felület mögött kapott helyet.

Hangdóm

A földszint alatti terek az állandó, illetve az időszaki kiállításoknak adnak otthont. Itt van a Hangdóm is. 

Ez egy kör alapterületű szoba, ahová belépni olyan érzés, mintha egy dóm kupolájába érkezne az ember, ahol a természet hangjaitól a komponált zenéig világunk hangjai szólalnak meg. A kupola egyúttal vetítővászonként is funkcionál, így a babzsákokon ülő néző kénytelen a fejét forgatni, ha a vizuális élményről sem szeretne lemaradni. 

Magyar Zene Háza
Fotó:  Zsebik Ildikó

Ugyancsak különleges az állandó zenei tárlat, amely bemutatja az európai és a magyar zenetörténet legfontosabb állomásait az ősi ritmusoktól a XXI. század zenéjéig. A legújabb technológiai vívmányok felhasználásával mesél a zene jelentőségéről, a zenetörténeti fordulópontokról, az ikonikus alkotókról. A kiállításhoz kapcsolódóan foglalkozásokat is tartanak a kisiskolásoktól az érettségiző diákokig minden korosztály számára. A középiskolások az elektronikus zenéről is hallgathatnak előadást. 

A Magyar Zene Házában zenepedagógus-csapat dolgozik azon, hogy egyedi lehetőségeket kínáljanak az érdeklődők számára. Például azt is kipróbálhatjuk, hogyan szól egy zenekar a mi vezényletünkkel. 

Az intézmény hármas funkciója

Kiállítások, koncertek, zenepedagógia. E hármas funkció ellátása egységben történik ebben a remek épületben. Működtetői fontosnak tartották az ismeretterjesztést és az élményszerzést egyaránt. Szeretnék az iskolai zeneoktatást más irányból megközelítve kiegészíteni.

Magyar Zene Háza
Fotó:  Zsebik Ildikó

Végül az épület jövendőbeli látogatói számára egy jó tanács. Aki szívesen megnézné a zene történetét bemutató állandó kiállítást, belépőjét előre biztosítsa online megrendeléssel, mert ott jártunkkor aznapra már minden jegy elkelt!

Bár a Magyar Zene Háza átadása óta még három hónap sem telt el, Cannes-ban „az ingatlanszakmai Oscaron” máris elnyerte a zsűri fődíját.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/17. számában.

Magyar Zene Háza
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.