2022. július 25., 11:46

Enyhén prűd, kissé drága – a 2022-es év stranddivatja - VIDEÓVAL

A nyári idény beköszöntével újra a boltok polcaira kerültek a fürdőruhák. Az eladók a kereslet növekedéséről számolnak be ezekben a hetekben, s arról, hogy a két év után újrainduló nyaralási szezon jelentősen növelte a keresletet, annak ellenére is, hogy az árak ebben a szegmensben sem lettek alacsonyabbak a tavalyinál. A divat és a formák tekintetében viszont az idei év nem hozott nagy változásokat. Továbbra is érvényes, hogy most minden divat. 

Fürdőruhaárak
A fürdőruhát árusító boltok felkészültek a nagy keresletre
Fotó: Archív felvétel

Több dunaszerdahelyi – fürdőruhákat is kínáló – boltot is felkerestünk, ahol valóban bőséges választékkal találkoztunk.

A stílus nem sokat változott a tavalyi évhez képest. Továbbra is tartja magát az elmúlt években kezdődött és egyre erősődő retróhullám. Ez nemcsak a 70-es és 80-as évek vibráló színeit és szabásmintáit hozta magával, hanem a fürdőruhák növekvő takarásarányát is.

A női fürdőruhadivatot is meghatározza a retrókorszak növekvő szemérmessége. A mélyen dekoltált egyrészesek vagy a cérnavékony bikinik csillaga leáldozóban van, bár még mindig bőséggel látható mind a fürdőhelyeken, mind az üzletek polcain.

A többet takaró fürdőruhák főleg a 20-as korosztály figyelmét keltik fel, de ugyanígy a konzervatívabb darabokat keresik az idősebbek is. A mélyen kivágott fürdőszettek egyre inkább a 30-as és 40-es korosztály kedveli – állítják az eladók.

Az árak tekintetében már jelentősebb változások vannak. Az árnövekedés a fürdőruhákat sem kerülte el. Az eladók elmondása szerint a tavalyi évhez képest 10-15 százalékos árnövekedés figyelhető meg. Elmondható ugyanakkor, hogy ez még mindig alacsonyabb árnövekedési ráta, mint ami az egyéb  ruhaneműknél megfigyelhető. Magyarázható ez azzal is, hogy fürdőruhák esetében a vásárlók jelentős része nem márkakereső.

Fürdőruhadivat
Az örök klasszikus fekete és fehér mellett az idén az élénk színek is népszerűek a vásárlók körében.
Fotó:  Archív felvétel

A márkás darabokra vágyó nők ugyanakkor kénytelenek mélyebben a pénztárcájukba nyúlni fürdőruha-vásárláskor, hiszen az árak a kültéri standon értékesítésre kerülő 20 eurós daraboktól, a butikok 50 eurós átlagán keresztül a világmárkák esetében a csillagos égig terjednek. Az 50 eurót túllépő fürdőruhák után a kereslet elég gyér – tudtuk meg az egyik márkaboltban. Megijedni azért nem kell, mert kereséssel és némi szerencsével a hölgyek szert tehetnek minőségi fürdőruhára ésszerű áron is.

A férfi fürdőruháknál az árak valamivel alacsonyabban 10 euró környékén kezdődnek - és a luxusmárkákat figyelmen kívül hagyva - 50-60 euróig terjednek.

A márkás fürdőruhák ipara a férfi strandszettek tekintetében messze alulmúlja az egyéb ruhaneműknél tapasztalható márkaőrületet. A férfiaknál mára a legelterjedtebbnek számít a bermudanadrág, egyre kevesebb fecskében vagy combközépig érő fürdőruhában fürdőző férfit láthatunk a strandokon. Ez a kínálatban is megmutatkozik, mivel alig találni ilyen fürdőruhákat. Az eladók szerint ezeket főleg idősebb férfiak keresik, a fiatalok körében az ilyen szabású ruhanemű többnyire már kínosnak számít.

Videó: Molnár Enikő Lara

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.