cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 13., 14:40

Ennek örülhetnek a sofőrök! Könnyebben igazolhatják, hogy érvényes a kötelező biztosításuk

A rendőrök a közúti ellenőrzés során mások mellett a kötelező balesetbiztosítás (PZP) érvényességét is ellenőrzik. A járművezető a jelenlegi szabályozás szerint a "zöldkártyát"  fizikai formájában köteles felmutatni. Jövő év januárjától a hatósági ellenőrzés során elégséges lesz felmutatni az okmány elektronikus verzióját is.

közúti ellenőrzés
Fotó: TASR / Martin Baumann

Az Irodák Tanácsa (Council of Bureaux – a gépjármű-biztosítási szektorban működő biztosítók európai irodája - CoB) 2023 végén úgy döntött, minden tagállamnak el kell fogadnia a zöldkártya digitális változatát is, PDF formátumban. A Szlovák Köztársaság a CoB teljes jogú tagja, ezért az elfogadott határozat rá is kötelező.

Mit hoz a változás?
Az autósok számára ez azt jelenti, hogy amikor jövőre kötelező biztosítást kötnek, vagy meghosszabbítják a meglévő érvényességét, nem kell mást tenniük, mint a zöldkártyát elmenteni a mobiltelefonjukra. A beállításnak számos előnye van: kíméli a környezetet, és egyben kényelmesebb lesz az érvényes jogbiztosítás igazolásának ez a formája. Az autósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy otthon felejtik zöldkártyájukat, vagy elveszik valahol.

A szlovák biztosítótársaságok tapasztalatai szerint a gépjárműbiztosítást az ügyfelek elsősorban az interneten keresztül kötik meg. A kötelező biztosítás online intézésekor a biztosítási szerződést és a zöldkártyát közvetlenül a szerződő e-mail címére kézbesítik. Jövő évtől elegendő lesz, ha a sofőr elmenti a zöldkártyát a telefonjára, hogy az akkor is elérhető legyen, amikor a készüléke nem csatlakozik az internethez. Természetesen a rendőrség nyomtatott formában is elfogadja majd a zöldkártyát jövő januárt követően is.

Emelkedtek a biztosítási díjak
Bár ez pozitív hír, de csak 2025-től lesz érvényes. Idén már egy változást tapasztaltak a járművezetők, de az kevésbé volt kellemes. A biztosítók bejelentették, emelniük kell a kötelező biztosítások árait. Állításuk szerint ennek fő oka az infláció, amely az autójavítási szolgáltatások és alkatrészek összegében is megmutatkozott. Emiatt a kötelező biztosítás keretében fizetett kártérítés is megdrágult.

Az egyes biztosítók eltérő mértékben növelték a díjtételeket, általában 3-10 százalékos áremelkedésre számíthatnak a sofőrök. Ha szeretné tudni, melyik biztosítótársaságnál találja meg a legelőnyösebb szerződési feltételeket, keresse fel a Klik.sk weboldalt. Itt talál egy online kalkulátort, amely összehasonlítja az összes biztosítótársaság kötelező biztosítási ajánlatait.

Akár a legolcsóbb ajánlatot, akár egy átfogó biztosítási csomagot keres különböző kiegészítő biztosításokkal, az összehasonlításban biztosan megtalálja. A fontos dokumentumokat, beleértve a zöldkártyát is, a megadott e-mail címre kézbesítik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.