2020. május 29., 14:56

Emlékrepülés lesz Magyarország felett Trianon 100. évfordulóján

1920. június 4-én pontban délelőtt tíz órakor a trianoni békediktátummal megcsonkított Magyarország minden településén egyszerre kondultak meg a harangok, és egész nap zúgtak az aznap délután négykor aláírt békeszerződés elleni országos tiltakozásként. A trianoni országvesztés századik évfordulójáról a magyar repülős társadalom, 2020. június 4-én országos emlékrepüléssel fog megemlékezni.

Trianoni emlékrepülés
Fotó: Polyák Attila
A trianoni emlékrepülés ötletgazdája és egyik szervezője Szakács Gábor

Az ország sorsát, és a 20. századi magyar történelem menetét nagyban meghatározó békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról országszerte megemlékeznek. A megemlékezések sorába illeszkedik az egyik legkülönlegesebbnek ígérkező esemény, a magyar repülős társadalom trianoni emlékrepülése.

Az emlékrepülés gondolata Szakács Gábor Boeing-kapitánytól, a Travel Service légitársaság magyarországi főpilótájától és repülési igazgatójától származik. Az emlékrepülés megszervezésébe Talabos Gábor, a magyar kisgépes repülés ikonja, élő legendája is bekapcsolódott.

A tervek szerint, az emlékrepülésen részt vevő pilóták az egész országban a saját repterükről fognak a magasba emelkedni június 4-én, és a repülőtérhez legközelebb fekvő település légterébe pontosan tíz órakor, az egy évszázaddal ezelőtt elkezdődött országos tiltakozás időpontjában fognak beérkezni, hogy néhány méltóságteljes tiszteletkörrel emlékeznek meg a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról.

A nagyobb repülőterekről várhatóan egész kötelékek fognak a magasba emelkedni. Az országos programon minden, érvényes szakszolgálati engedéllyel rendelkező hivatásos, vagy hobbi pilóta részt vehet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!