HIRDETÉS

Eltörölte az egyházi esküvőért kiszabott illetéket a parlament

hirek.sk 2018. február 01., 14:34
POZSONY. Eltörölték az egyházi esküvőért kiszabott 10 eurós illetéket a parlamenti képviselők. Az indítványt 102 támogató szavazattal fogadta el a törvényhozás.

A közigazgatási illetékekről szóló törvény módosítását Jozef Buèek, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselője javasolta.

A módosítással egyetértett Robert Kaliòák belügyminiszter is, aki korábban az illeték eltörléséről megállapodott a pozsonyi Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) által kezdeményezett petíció aláíróival.

A miniszter elismerte, hogy hibáztak a törvényt illetően, miközben az illetéket a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) javaslata alapján Peter Pellegrini informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes ültette át.

Az anyakönyvi hivatalok az egyházi esküvőért fizetendő illetéket ez év elejétől számlázzák ki. Az illetéket azt követően vezették be, hogy a ZMOS és az anyakönyvvezetők véleményezték a Pellegrini műhelyéből származó, elektronikus közigazgatásról szóló törvényt.

A keresztény szervezetek diszkriminatívnak tartják az illetéket. Emiatt petíciót indítottak, amelyet pár nap alatt csaknem 20 000 ember írt alá. Kaliòák a velük folytatott találkozó után leszögezte: azok, akik úgy döntenek, hogy templomban akarnak házasodni, nem kerülhetnek hátrányba, s az állam nem tehet különbséget a polgári és az egyházi esküvők között.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS