2019. július 26., 10:23

Első magyarként ért fel a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsára Suhajda Szilárd

Sikerült a nagy terv - Suhajda Szilárd oxigénmaszk nélkül ért fel a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsára, a K2-re!

Suhajda szabolcs
Fotó: MTI

Június 8-án elindult a Klein Dávid - Suhajda Szilárd hegymászópáros, hogy megmásszák a Föld második legmagasabb hegycsúcsát.

A hírt Klein Dávid Facebook-oldalán tette közzé, amiből az is kiderült, hogy neki gyomorproblémák miatt vissza kellett fordulnia, hogy ne veszélyeztesse az Eseményhorizont K2 elnevezésű expedíciót.

Az elmúlt hetekben kedvezőtlenül alakuló időjárás miatt a mászók jelentős többsége levonult a hegyről, a magyarok azonban kitartottak elképzeléseik mellett. A napokban a szerencse is melléjük állt: az erős szél és a napsütés miatt jelentősen javult a hóhelyzet és csökkent a lavinák esélye.

Szerdán azonban megfogyatkozott a serpákkal is kísért csoport.

"Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is." - írta Klein posztjában. "Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt" - fogalmazott a magyar mászó, akinek még továbbra is a bakancslistáján marad a K2 megmászása.

Suhajda szerda este indult a 7700 méteres táborukból a csúcsra és mintegy 15 óra mászás után érte el a 8611 méteres csúcsot és tette mindezt oxigénmaszk nélkül ami világszínvonalú teljesítmény. Noha a K2 mintegy 250 méterrel alacsonyabb a Mount Everestnél, sokkal meredekebb hegyei miatt a legtöbb hegymászó nehezebb feladatnak tartja a megmászását.
Megosztás
Címkék