Elpusztult a Temzében feltűnt bálna

ma7, ma7 | MTI 2019. október 09., 14:28

Elpusztult az a tízméteres hosszúszárnyú bálna, amely a héten tűnt fel a Temzében, London környékén. Az állat tetemét tudósok vizsgálják meg.

Hosszúszárnyú (púpos) bálna Fotó: UniCafe Magazin

A bálna testét kedden a kenti Greenhithe településnél, a sekély vízben fedezték fel, és a londoni kikötői hatóság gravesendi telepénél emelték ki a folyóból.

A kikötői hatóság szóvivője, Martin Garside elmondta: olyan nagy volt a bálna, hogy komoly feladat volt kiemelni a folyóból. "Annál a járőrhajónál is nagyobb volt, amelyben álltam, azt mondanám, hogy legalább tíz méteres volt" - közölte.

A londoni Zoológiai Társaság a cetfélék pusztulásával kapcsolatos kutatóprogramjában foglalkozik az esettel. Megpróbálják megállapítani, hogyan került a Temzébe, és mi okozta a cet halálát.

Korábban is láttak már a Temzében hosszúszárnyú (vagy más néven púpos) bálnákat, egyet 2009-ben, egyet pedig 2013-ban. Azok a példányok is elpusztultak.

Idén a Greenhithe-nál elpusztult bálna volt az ötödik olyan egyed ebből a fajból, amely brit partoknál lelte halálát. Korábban évente átlagosan csak két elpusztult egyedet találtak.
0 HOZZÁSZÓLÁS