Elkészült az első magyar hangyanév-katalógus

2021. július 11., 17:33
Matus Tibor

Elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának (ELKH ÖK) kutatói, ezzel immár a 126 magyarországi hangyafaj mindegyikének lett magyar elnevezése.

hangya

A hangyafélék családja talán a legismertebb, a legtömegesebb és az egyik legnagyobb ökológiai jelentőségű rovarcsoport, ennek ellenére a legtöbb magyarországi fajnak eddig nem volt egyedi és következetes megjelölése a magyar nyelvben.

Az ELKH ÖK munkatársai most orvosolták ezt a hiányosságot: a korábban magyarul el nem nevezett fajoknak nevet adtak, továbbá felülvizsgálták és a http://www.mbt-biologia.hu/gen/pro/mod/let/let_fajl_megnyitas.php?i_faj_azo=2121 linken szabadon elérhető katalógus formájában összegezték az összes hazai hangyafaj köznyelvi nevét – közölte az MTI-vel pénteken az ELKH.

Aminek nincs neve, az nem is létezik, vagyis nem tudunk róla beszélni. Ez volt a fő indoka a magyar hangyanév-katalógus megalkotásának

idézi a közlemény Csősz Sándort, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatóját.

A katalógus mind a 126 magyarországi hangyafaj nevét tartalmazza, emellett szerepel benne 238 gyakran említett, de külföldön honos faj új magyar elnevezése is.

Mindeddig ugyanis csak a hazai hangyafajok kis részének volt magyar megnevezése, és ezek között is zavar uralkodott.

Magunk is meglepődhetünk a fajtaválasztékon.

Mert van Gömböc hagyma, Barázdáshangya, sőt ezekből van fekete és sárga, van Vakondhangya, Redőshangya, Csomóshangya. A Bütyköshangyák igazán sokan vannak, mint a homoki, sziki, mocsári, élősdi, hegyi, sziklai, közönséges, erdei, karcsú, gyakori, réti, kétszínű, pusztai vagy az északi. Az Avarhangyából csak egy van, ahogy a Karcsú-, illetve a Maggyűjtőhangyából is. A Tolvaj-, Tűz- Fáraó-, Levélvágó-, és Csőröshangyákon átugorva pedig ott vannak a Gyepihangyák, belőlük pedig ott van a satnya, a hódító, a nyugati, az orosz, a magyar, a gyakori, a morva, a …

Befejezem, mielőtt teljesen behangyásodnék…

Kövesse facebook oldalunkat is!