2020. június 22., 18:12

Elképesztő: pöttyös zebrát fotóztak

A zebrák egyedi csíkokkal születnek, amelyek különböznek egymástól, bár első ránézésre talán mégis egyformának látjuk őket. De mi történik akkor, ha egy újszülött zebrán foltok, nem pedig csíkok vannak?

Pöttyös zebracsikó
Pöttyös zebracsikó
Fotó: Antony Tira

A zebrák vastag, fekete-fehér csíkjai évtizedek óta lenyűgözik a tudósokat. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a fajta mintázat többek között taszítja a rovarokat, optikai illúzióként és álcaként szolgál a ragadozók megzavarására, miközben hathatósan csökkenti a testhőmérsékletet.

A csíkok emellett a társas viselkedésben is szerepet játszhatnak: a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják. Az egyedi csíkozás megfigyelése nem véletlenül óriási kihívás a kutatók számára.

Épp ezért döbbentette meg annyira Antony Tira természetfotóst a látvány, ami a szeme elé tárult a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban: egy újszülött zebrát pillantott meg, amely testét azonban nem csíkok, hanem foltok borították.

Azonnal élesítette a fényképezőgépet és megörökítette a ritka egyedet. A fotói azóta vírusként terjednek a világhálón.

Először azt hittem, hogy a kutatók talán befogtak és átfestettek egy zebrát, hogy így jelöljék meg azt és ezzel nyomon tudják követni a vándorlását– mondta Tira a Nation online portálnak. – Annyira megdöbbentett a látvány, hogy teljesen zavarba jöttem, amikor az állatot először megláttam.

A mindössze egyhetes zebracsikó az első foltos példány, amit valaha regisztráltak a szakemberek. A következő hetekben fotósok és turisták tömege rohanta meg a területet, hátha ők is tanúi lehetnek a természet csodájának. De továbbra is felmerül a kérdés: hogyan lehet ez?

A tudósok szerint a zebrák feketék, fehér csíkokkal. Ezt onnan lehet tudni, hogy az állat bokájánál, orrán, sörényén és farkán fekete az alapszín. A testszőrzet és a bőr színe a melanin milyenségétől függ. Ren Larison biológus szerint a jelenség hátterében az úgynevezett pszeudo-melanizmus áll, ami egy genetikai mutáció, amely ezt a szokatlan mintázatot okozza.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.