2020. február 2., 17:49

Elhunyt Simon Coencas, a lascaux-i barlang utolsó, még élő felfedezője

Kilencvenhárom éves korában vasárnap Párizsban elhunyt Simon Coencas, a lascaux-i barlangot felfedező négy kamasz közül az utolsó.

Lascaux Simon Coencas
Fotó: ma7
Simon Coencas (1926-2020), a barlang egyik felfedezője

Simon Coencas, Marcel Radivat, Jacques Marsal és Georges Agniel 1940. szeptember 12-én fedezte fel a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" tartott lascaux-i barlangot.

A második világháború idején, amikor a nácik már Párizst uralták, a 13 és 18 év közötti fiúk azután fedezték fel a barlangot, hogy Marcel Radivat kutyája napokkal korábban egy rejtélyes üregre bukkant a hegyekben. A fiúk egyike késsel vájta nagyobbra a lyukat, hogy be tudjanak hatolni, és egy parafinlámpa fényénél folytatták kutatásukat.
Barátaimmal leereszkedtünk, hogy feltárjuk az üreget, lépésről-lépésről haladtunk befelé a barlangba, és egyszer csak a bikák termében voltunk"

- emlékezett vissza korábban Coencas, utalva a falon látható állatfestményekre, amelyek lovakat, bikákat, őzeket ábrázolnak.

Mint elmondta, abban reménykedtek, hogy a közeli öreg kastély földalatti termeibe jutnak, ott pedig kincset találnak.

Találtunk is egyet, de nem olyat, mint amilyenre számítottunk"

- mondta a már idős férfi 2016-ban az AFP-nek.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Simon Coencas volt a díszvendég 2016-ban a barlang egy újabb, Lascaut 4 nevű másolatának avatóünnepségén, amelyet François Holland akkori államfő jelenlétében tartottak. A Lascaut 4 azzal a céllal készült, hogy ízelítőt adjon abból az érzésből, amelyet a négy tinédzser fiú érzett, amikor rábukkant a barlangra.

1963 óta távol tartják a turistákat az eredeti barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját. 1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.