2019. május 12., 17:45

Életmód, amely jót tesz testnek, léleknek

Hodossy Katalin vegán táplálkozási tanácsadó, aki rengeteg embernek segített életmódot váltani és motivációt kínál azok számára, akik változást szeretnének elérni az életükben. Mi kell az egészségesebb élethez és ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben? Katalin válaszolt a kérdéseinkre.

egészséges életmód
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Babos Kitti

Raw-séf voltál. Mit jelent ez a kifejezés, hogyan magyaráznád el?

A raw-séf megnevezés két fontos jellemzőre utal. Az egyik a raw, ami magyarul nyerset jelent, esetemben a nyers növényi táplálékot, a másik pedig a séf, ami azt jelenti, hogy a táplálkozásról nemcsak beszélek, de növényi alapanyagokból el is készítem az ételeket.

Egyre nagyobb divattá válik az egészséges életmód, és rengeteg formájával találkozhatunk. Te miért éppen ezt a táplálkozást választottad?

Rengeteg az információ, szinte naponta jelennek meg új csodadiéták és dőlnek meg elméletek az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással kapcsolatban. A nyers növényi táplálkozással nem így találkoztam. Hamarább lettem nyers vegán, mint hogy egyáltalán találkoztam volna a nevével. Talán ez is mutatja, hogy az a táplálkozási mód, amellyel én az embereket megismertetem, természetes. Gyakran hallunk olyan diétákról, amelyek rövid távon ígérnek kecsegtető eredményeket, ám közben természetellenes állapotot idéznek elő a szervezetben. Én csodálom az emberi testet, hiszen egy tökéletesen megalkotott szervezet, képes millió más folyamattal együtt például méregteleníteni, savtalanítani magát és megtartani az ideális testtömeget. Mindezt természetes módon egy helyesen összeállított étrend, rendszeres mozgás és kellő mennyiségű, pihentető alvás mellett. Számomra a növényi étrend éppen ezt teszi lehetővé: engedi, hogy a testem tökéletesen működjön.  Az életmódbeli változás akkor következett be az életemben, amikor anya lettem. Előtte is úgy gondoltam, hogy tudatos felnőttként élem a mindennapjaimat, ám a kisgyereknél élesebb tükröt talán senki sem képes az embernek állítani. Rá kellett jönnöm, hogy bár rendszeresen mozgok, rendezett az életem, van munkahelyem, két csodálatos gyerekem, boldog párkapcsolatban élek a férjemmel, mégis mindennap azzal a gondolattal fekszem le, hogy ez a nap is elmúlt, ezt a napot is túléltem valahogy. Ezt a hazugságot mi, felnőttek elnézzük egymásnak, de a gyerekek a szüleiknek nem, és például betegséggel „segítenek be” a szüleiknek, mint ahogy az a mi esetünkben is volt. Hosszú és tanulságos volt mindaz, amin keresztülmentem, végül elhagytam a tíz éve taposott jogi pályámat, és raw-séfként saját vállalkozást indítottam.

Fotó:  Babos Kitti

Miben változott meg az életed, milyen változást vettél észre magadon, amióta ezt az életmódot folytatod?

Ha csak a táplálkozás oldalát nézzük, akkor azáltal, hogy rendszeresen fogyasztok nyers, enzimdús ételt és megnövekedett a vitalitásom, az energiám, megerősödött az immunrendszerem. Ezek a változások könnyen tetten érhetők, hiszen akik ismernek, látják, hogy milyen iramban dolgozom, és azt is, hogy közben nemcsak engem, de egész családomat elkerülik a betegségek. Végtelenül hálás vagyok ezért, és nagyon elkötelezett is, hogy mindazt, amit én tapasztaltam, tanultam, másoknak is továbbadjam.

Mire kell odafigyelnie annak, aki nyers, vagy növényi alapú táplálkozásra szeretne váltani?

Ha valaki váltani szeretne, például el szeretné hagyni teljesen vagy csökkenteni szeretné az állati eredetű táplálékot (hús, hal, tojás, tej, tejtermékek, méz), fontos tisztáznia, hogy miért szeretné ezt megtenni. Ha tudni fogja, tisztában lesz a motivációjával, könnyebben eléri majd a változást. Számolnia kell azzal is, hogy a megváltozott táplálkozási szokásokat a szervezetének követnie kell, magyarán, időt kell adnia a testének, hogy alkalmazkodjon a változáshoz. Ebben a folyamatban nagy segítség lehet, ha előre készülünk, tervezünk, esetlegesen szakember segítségét kérjük a változás sikeres eléréséhez és tartóssá válásához. Ez utóbbi talán még nehezebb.

Mindenki számára ideális ez az életmód?

Mára már nem vita tárgya, hogy a kizárólagos növényi étrend megfelel-e az ember számára. Sőt, azt is tudjuk, hogy az állati eredetű táplálék elhagyása korunk vezető betegségeinek gyógyításában jelentős szerepet kap. Azzal is tisztában vagyunk, bár kevés az információnk róla, hogy az ételeink előállítása, az állattenyésztés, a növénytermesztés, majd ezek feldolgozása a környezetünkre is hatással van. De hogy ki mit tart a maga számára ideálisnak, azt egy nagyon intim kérdésnek tartom, amire nem létezik mindenki számára pontos válasz. Egyéni válaszok vannak, és ezek megtalálásában tudok segíteni.

Fotó:  Babos Kitti

Szerinted a táplálkozás és az egészséges életmód milyen kapcsolatban van a lelki folyamatokkal?

Szorosabban, mint azt jelenleg tudományosan igazolni tudjuk. Jól ismerjük azokat a szalagcímeket, hogy „csodálatos gyógyulás”, vagy azt, hogy „hirtelen halál”, olyan eseteket írunk le így, amikre a tudomány nem talál magyarázatot.  Számomra elsőrendű, hogy a vendégeim elégedettek legyenek, a tőlem tanácsot kérők elérjék a táplálkozásban kitűzött céljukat. Éppen ezért azoknak, akiknél a kitűzött cél elérését akadályozza valamilyen lelki elakadás, vagy testi probléma, amire a táplálkozás megváltoztatása útján keresi a megoldást, lelki gyökerekhez nyúlik vissza, kollégám, Urbančok Lara lélekkoordinátor szakmai segítségét szoktam ajánlani.  

Szólnál a Turmix és a Lélek projektről?

Szívesen, hiszen ez a szerelemprojektem. Larával közösen hoztuk létre, én képviselem a turmixot, ő pedig a lelket. Közös, humoros, vidám hangvételű videóinkban, előadásainkban, piknikjeinken saját példánkon mutatjuk meg másoknak, hogy az életben egyszerre lehetünk vitálisak, sikeresek, boldogok, erőt adva másoknak is a változáshoz. Hamarosan megnyitjuk közös központunkat is Vásárúton, ahol Lara rendelője és az én konyhastúdióm mellett egy tágas, többfunkciós előadóterem nyújt majd teret újabb találkozási formáknak.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/19. számában.

egészséges életmód
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.