HIRDETÉS

Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés

hirek.sk 2018. február 19., 12:20
BUDAPEST. Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét a miniszterelnök. Orbán Viktor arról beszélt: az elmúlt nyolc év jobban sikerült, mint ahogy várták. A kormányfő hozzátette, hogy a sikeres magyar modell lényege: a munkát megbecsülni, a családokat támogatni, a nemzeti identitást megtartani és a függetlenséget megőrizni. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en.

A kormányfő az évértékelő beszédében foglalkozott az ellenzékkel, az MSZP–Párbeszéd kapcsán úgy fogalmazott: Karácsony Gergely egy „csődgondnok, és a feladata az, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből”.

Karácsony Gergely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa az M1-en elmondta: a miniszterelnöki beszéd abból indult ki, hogy az elmúlt nyolc év sikeres volt. Míg az MSZP–SZDSZ kormányzásával kapcsolatban az „elmúlt nyolc év” szitok volt a közbeszédben, mostanra ez egy pozitív töltetű kifejezés lett – hangsúlyozta.

„Mind gazdasági, mind politikai téren megnőtt Magyarország mozgástere, ami az ellenzéki pártok támogatottságán is meglátszik, az MSZP–Párbeszéd-összefogás jelenleg a 10 százalékos bejutási küszöbbel küzd” – vélekedett a politológus.

„Ha megnézzük a legfrissebb kutatásokat, nem arról van szó, hogy az MSZP–Párbeszéd egy kormányváltó alternatíva lenne, hanem a bejutási küszöb eléréséért küzdő formáció. Mindez abból fakad, hogy Karácsony Gergely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, decemberről januárra, valamint januárról februárra még valamelyest csökkent is a szocialisták támogatottsága” – tette hozzá.

Kiéleződtek a belső konfliktusok

Az MSZP kongresszusával kapcsolatban a politológus elmondta: egy egyharmados tábor nem szavazott az egyedüli jelöltként induló Karácsony Gergelyre, és míg általában a pártkongresszusok csitítani szokták a belső vitákat, addig a szocialista párt esetében ezzel ellenkező folyamatokat láthatunk.

„A pártkongresszus után még jobban kiéleződtek a konfliktusok a törésvonalak mentén, Karácsony Gergely személyét pedig egy jelentős tábor – a párton belül – nem hajlandó elfogadni, és ennek tudható be, hogy egyes helyi kampányeseményekre Karácsony Gergelyt már szinte meg sem hívják, vagy ha meghívják, el sem megy” – mondta Deák Dániel.

Egy radikális, balliberális táborhoz szól Gyurcsány 

A Demokratikus Koalícióról Orbán Viktor azt mondta: a párt „visszavedlett kommunista párttá, mert börtönnel fenyeget, az egyházaknak pedig azt üzeni, hogy fogják be a szájukat”.

„Míg az MSZP–Párbeszéd szövetsége nem tud világos üzeneteket megfogalmazni, addig Gyurcsány Ferenc egyértelműen beszél. Bár egy nagyon szűk, radikális, balliberális táborhoz szól, ez a tábor elég lesz neki ahhoz, hogy önállóan bejusson az Országgyűlésbe” – vélekedett a politológus.

Hozzátette: jól láthatóan ez Gyurcsány Ferenc taktikája, az MSZP–Párbeszéd összefogásával szemben megfogalmazni egy olyan radikális, baloldali álláspontot, amely ugyan nem szólítja meg a társadalom széles rétegét, azonban parlamenti mandátumot és frakciót garantál neki.

Baloldali ígéretekkel operál az LMP

Az LMP-vel kapcsolatban Deák Dániel elmondta: a párt egy hosszú történetet tudhat már maga mögött ellenzéki szereplőként, a 2010-es parlamenti bejutását követően számos pártszakadáson ment keresztül, a párttól azonban nem lehetett megtudni, mitől lenne más az, ha ők kerülnének hatalomra.

„Egy új MSZP-t láthatunk, az LMP az MSZP által otthagyott űrt szeretné betölteni, és ugyanolyan baloldali ígéretekkel próbál operálni, mint amivel korábban az MSZP” – fogalmazott.

Komoly ellentétek a Jobbiknál

Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbikról azt mondta: „egy szebb napokat is megélt nemzeti párt azzal áll elő a mai vészterhes és migránsverte időkben, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye. Nem csoda, ha az országban nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van”.

„Komoly identitásválságban szenved a Jobbik, Vona Gábor olyan fordulatokat hajtott végre az elmúlt időszakban, amelyet választó ép ésszel már nem tud felfogni. Ha meg akarjuk mondani a Jobbikról, hogy valójában milyen párt, és milyen elképzeléseket szeretne megvalósítani, nem tudjuk rá a választ” – vélekedett Deák Dániel.

Hozzátette: Vona Gábor próbál egy baloldali szerepet felvenni, azonban a párt továbbra is a radikális jobboldalon maradt, ez egy komoly ellentétet szül a párt vezetése és a párt tagsága között.

A családtámogatási rendszer az egyik legfontosabb eredmény

Kovács Zoltán kormányszóvivő Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjével kapcsolatban elmondta, az elmúlt nyolc évnek a családtámogatási rendszer az egyik legfontosabb eredménye. A kedvezmények bevezetése hét éve a családi adókedvezmény bevezetésével kezdődött, majd a gyes és a gyed helyreállításán, megerősítésén keresztül az otthonteremtés támogatásáig terjed.

A kormányszóvivő szerint a nemzeti függetlenség helyreállítása is a kormány legfontosabb lépései közé tartozott. „Ha az energiaszektorban kiszolgáltatottak vagyunk, akkor képtelenség olyan politikát folytatni, amely segítene a magyar embereknek” – hangsúlyozta Kovács Zoltán az M1 hétfői műsorában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS