2024. február 11., 19:30

Egyszerűség, letisztultság, természtesség

Ez a japandi stílus. A japán és a skandináv esztétika szerencsés találkozása. Olyan időket élünk, amikor túldíszített tárgyak, milliónyi kacat és zavaró reklámzaj vesz bennünket körül. Ezért nem meglepő, hogy egyre inkább vonzódunk az egyszerű, letisztult terekhez és a praktikumra összpontosító belsőépítészethez.

 

japandi_stilus
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Bazsó Krisztina

Japandival a lakásunk bármely helyiségében tökéletes összhangot és nyugalmat teremthetünk, hogy otthonunk az oázisunkká váljon; egy olyan kellemes, otthonos irányzat, amely sajátos hangulatot áraszt és letisztult látványt nyújt. Célja annak az egyensúlynak, megnyugvásnak és harmóniának a megteremtése, ami segít a feltöltődésben. Ez a tervezési stílus nem csak az otthon vizualitását érinti. Támogatja az egészséges, értelmes életmódot. Megtanít minket arra, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, mély kapcsolatokat alakítsunk ki a földdel és a természettel, és élvezzük az élet egyszerű örömeit.

japandi_konyha
Fotó:  Bazsó Krisztina

 

 
A tökéletlenségben a szépet

A stílus az ősi japán wabi-sabi filozófián alapul, ami a megelégedettséget, a lassú életet, és az egyszerűséget értékelő életmódot tartja követendőnek. Ehhez társul a skandináv hygge, amely a meghittséget, a kényelmet, és a jólétet hangolja össze. Ennek eredményeképpen jön létre egy minimalista, modern, letisztult, esztétikus, funkcionális, de mégis barátságos enteriőr.

A japán, illetve a skandináv stílus számára is fontos az otthon nyugalma, a felhasznált elemek és színek egymással való harmóniája, azaz a békés és az otthonos légkör. Egy japandi enteriőrben egyszerre van meg a hygge, azaz a pillanatnak élés, az élet öröme, és a japán wabi-sabi életfelfogás, hogy a tökéletlenségben is fontos megtalálni a szépet.

A japandi stílus nem egy új belsőépítészeti trend, hisz hosszú múltra tekint vissza. Körülbelül 150 évvel ezelőtt kezdtek Japánba látogatni skandináv tervezők és művészek, akiket gyorsan elbűvölt az ország kultúrája és inspirációként szolgált számukra. Ráadásul sok a két kultúrában a közös: mind a japán, mind a skandináv dizájn az egyszerűségre, a természetes elemekre, a kényelemre és a fenntarthatóságra összpontosít.

A japandi stílus elsősorban természetes anyagokat használ, mint a fa, a bambusz, a kerámia, a gyapjú, illetve a rattanból, tengeri fűből font tárgyak. A japandi anyagok jó minőségűek, hosszú évekig használhatók, a természetes tökéletlenséget és a kézművesség szeretetét képviselik. Ehhez társulnak a tipikusan skandináv anyagok, mint a hangulatos takarók, plédek és párnák, persze ezek is mértékkel, elegáns, letisztult kivitelben.

A japandi belsőépítészet meleg és visszafogott színpalettán alapul. Elsősorban föld színeket használ, különösen nude, bézs és krém, zöld, valamint szürke és barna árnyalatokat. A feketével nagyszerű kontrasztokat és hangsúlyokat hoz létre, ám egy-egy helyiségben ritkán használ három-négy színnél többet.

japandi_nappali_2
Fotó:  Bazsó Krisztina

 

A bútordarabok egyszerűek, kecsesek és időtlenek. A japandi stílusban berendezett szobák néhány kiválasztott bútordarabra összpontosítanak.

A „kevesebb több” mottó szerint a szobákban általában csak válogatott kiegészítők és dísztárgyak találhatók. Tipikus dekoráció például a távol-keleti hangulatú asztali dísztárgy, kerámiatányér, de népszerűek a nagy méretű szobanövények és a japán paravánok is.

japandi_furdoszoba_4
Fotó:  Bazsó Krisztina

 

A japandi stílusban minimális mennyiségű lámpát használnak irányított fénnyel, a szórt fényt kibocsájtó fényforrásokat kerülik, gyakran papírból készült lámpákat használnak.

 

Hogyan vigyük be az otthonunkba?

Rakjunk rendet a lakásban, válasszunk vintage vagy visszanyert darabokat, esetleg kézzel készített bútorokat a tömeggyártás helyett. Természetes, környezetbarát és fenntartható tárgyakat és anyagokat használjunk.

japandi_haloszoba
Fotó:  Bazsó Krisztina

 

Hozzunk létre olyan tereket, amelyek összekötik a belső teret a külső térrel, legyen szó nagy ablakokról, beltéri-kültéri lakórészekről, például napozókról, teraszokról. Egy csipetnyi skandináv hygge érdekében a nappaliban használjunk gyertyákat, puha takarókat. Teremtsünk harmonikus kényelmet a szórakozáshoz, illetve a kisebb vagy nagyobb összejövetelekhez.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/5. számában.

 

 

 

japandi_furdoszoba_2
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.