2023. július 8., 15:10

Egyre kevesebb csokit eszünk?

Szlovákiában 2022-ben átlagosan 400 grammal (9,1%-kal) csökkent az egy lakosra jutó csokoládé és csokoládés tartalmú édességek fogyasztása.

csoki-kockak.jpg
Fotó: Archívum

Az adatok elemzése szerint egy átlagos szlovákiai állampolgár tavaly 4 kilogramm csokoládé tartalmú édességet evett, tavalyelőtt ez az adat még 4,4 kilogramm volt.

A más édességipari termékek fogyasztása is csökkent az elmúlt időszakban.

A legmagasabb egy főre jutó csokoládéfogyasztást 2012-ben és 2014-ben értük el, amikor az ország minden polgára életkortól függetlenül átlagosan 5,1 kilogramm csokoládét vagy csokoládéból készült terméket evett.

Nemzetközi összehasonlításban az európai országok a legnagyobb csokoládéfogyasztók közé tartoznak. A svájciak esznek a legtöbbet, átlagosan 11,6 kilogrammot lakosonként 2021-ben. Ezt követték az Amerikai Egyesült Államok lakosai 9 kg-nal és Németország 5,7 kg-mal. A skála másik végén India és Kína áll, ahol a statisztikusok becslések szerint lényegesen alacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás, méghozzá egy kilogramm alatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.