2023. július 5., 19:13

Egymás után dőlnek meg a melegrekordok

A tegnapi hírek még arról szóltak, hogy július 3-a, azaz e hét hétfője volt az eddigi legmelegebb nap egy amerikai meteorológia szolgálat szerint a mérések megkezdése óta.

Hőségrekord
Melegrekord
Fotó: Archívum

A globális átlaghőmérséklet hétfőn 17,01 Celsius-fok volt, ezt megelőzően 2016 augusztusában mérték a melegrekordot, akkor 16,92 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint, amely 1979 óta folytat méréseket.

A hétfői melegrekord azonban nem tartotta ilyen sokáig magát, már másnap megdőlt.

Kedden ugyanis 17,18 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet a Föld felszínén a fent említett intézet adatai szerint.

A hőhullám jelenleg az USA déli részét, Kínát és Észak-Afrikát sújtja, de az Antarktiszon is szokatlanul magas a hőmérséklet.

A levegő világátlag-hőmérséklete az év egyes napjain általában 12 és nem egészen 17 fok között alakul. Az 1979-2000 közötti években a július eleji átlag 16,2 Celsius-fok volt.

Az új rekordot még további mérési eredményekkel is meg kell erősíteni, de lehet, hogy nem ez lesz az utolsó melegrekord a nyár folyamán az északi féltekén. A globális átlaghőmérséklet ugyanis általában július végén vagy augusztus elején emelkedik.

Az Európai Unió Copernicus programja szerdán azt közölte, hogy hétfő volt a legmelegebb nap az 1940 óta adatokat tartalmazó adatbázisában. A keddi adatokat még nem tudta megerősíteni.

A tudósok az emelkedő hőmérsékletet az éghajlatváltozás következményeinek is tulajdonítják, és azt feltételezik, hogy a Csendes-óceánon az El Niño klímajelenség valószínűleg további emelkedést fog eredményezni. A Meteorológiai Világszervezet hétfőn megerősítette, hogy ez a jelenség már elkezdődött.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.